„Klubrádió
Esti gyors

Covid – Minden fertőzöttet nem lehet megtalálni

4/09/2020 22:24

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Annyi embernél mutatták már ki világszerte a koronavírus fertőzést, hogy a további felderítésre már nem lesz energia, más szemléletre van szükség. 

2020. szeptember 04. Esti gyors - részlet 20.09.04. Ternák Gábor
11:45
00:00

Több teszt, több találat, ez szükségszerű. Minél több embert vetnek alá koronavírus-tesztnek, annál több fertőzöttet és hordozót találnak. A felismert fertőzöttek száma trendszerűen nő, ám egy dolgot tisztázni kell: aki hordozó, az nem betegedett meg. Ternák Gábort, a Baranya Megyei Kórház Infektológiai Osztályának volt osztályvezető főorvosát kértük helyzetértékelésre, aki a járvány új megközelítésére hívta fel a figyelmet.

A májusi országos felmérés szerint tízezer emberre 3 hordozó jutott, és mintegy 70 olyan személy, aki találkozott már a vírussal. Ezek az emberek továbbiakat fertőzhettek meg, tehát nem föltétlenül a járvány második hullámáról van szó, hanem az első kiteljesedéséről. Egy mai korrekt mérés a nyugalmazott professzor szerint 150-200 ezer fertőzöttet találna az országban, vagyis terjed a vírus. A világra vonatkozó adatot nézve egy 25 milliós számot látunk, amiből arra lehet következtetni, hogy 500 millió, azaz félmilliárd embert érint majd a járvány.

Ezek már akkora számok –mondja Ternák Gábor-, hogy a felderítést lassan abba kell hagyni, mert már lehetetlenné válik a feladat. Egyszerűen nincs arra járványügyi kapacitás, hogy minden egyes embert vizsgáljanak, teszteljenek. Át kell helyezni a hangsúlyt a gyógyításra. Aki beteg, azt kell tudni meggyógyítani. Egyébként becslések szerint a fertőzöttek 1 százaléka betegszik meg a nagyon hasonló influenzajárványok idején is.

Nyilvánvalóan a hatékony védőoltás a legjobb megoldás, de ugye az még nem áll rendelkezésre. Így a professzor is azt javasolja, amit a szakemberek túlnyomó többsége: távolságtartás, maszkviselés, higiénia. Ez a járvány egy valódi csapdahelyzetet hozott, de ennyit mindenki megtehet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Esti gyors
2020.09.04. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János