„Klubrádió
Reggeli gyors

Komolyabban kellene venni a járványt!

4/09/2020 16:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ha az emberek nem veszik komolyan az óvintézkedéseket, hatósági fellépésre van szükség. Már a WHO is a hanyagságot teszi felelőssé a 2. hullámért.

2020. szeptember 04. Reggeli gyors - részlet 20.03.04. Boldogkői Zsolt
11:21
00:00

A koronavírus-járvány első fázisában 63 év volt a fertőzöttek átlagéletkora, most 32,5 év. Emögött egyértelműen a nyári életmód áll, az hogy a fiatalok szórakoztak, buliztak, nem vették komolyan az ajánlásokat. Pedig egészen egyértelmű, hogy a maszkviselés, a távolságtartás, a higiénia a kulcs a vírus terjedésének megfékezésében. A fizikai távolságtartás 8-12 százalékról 2-6 százalékra csökkenti a fertőzés veszélyét, a helyes maszkhasználat 17-ről 3-ra. Ahogy beköszöntött az ősz, a fertőzött fiatalok, akik adott esetben tünetmentesek is lehetnek, könnyen átadhatják más korosztályoknak a betegséget.

Tavasszal még ismeretlen volt a vírus, a terjedés mechanizmusa is, de a tapasztalatok birtokában már meg lehet mondani, hogy mi a teendő – mondja Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. A szakember emlékeztetett a Reggeli gyorsban, hogy Magyarország az uniós államok sorának végén kullog az ingyenes tesztelésben. Több vizsgálat nyilvánvalóan több fertőzöttet mutatna ki. Az innovációs tárca adatai szerint az úgynevezett reprodukciós ráta 2-2,5, ami nagyon magas, 1 alá kellene szorítani, különben rövid időn belül napi ezer körüli új fertőzöttel kell számolnunk.

Boldogkői Zsolt elképesztő felelőtlenségnek, egyenesen bűncselekményben tartja, hogy egyes orvos, vagy gyógyszerész végzettségű emberek mindenféle konferenciákon terjesztenek hülyeségeket a járvány elleni védekezésről. Például fölöslegesnek tartják a maszkviselést, szándékosan félreértelmezve a valódi tudományos eredményeket. Téboly, amiket hallani lehet tőlük és érthetetlen, hogy ezt megengedik nekik, bár a Magyar Orvosi Kamara jelezte már a veszélyt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.09.04.
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert