„Klubrádió
Esti gyors

Szuperkupa: Magyarország az ENSZ-nek visszaszól, de az UEFA-nál stréber

22/09/2020 20:43

| Szerző: Klubrádió/szg

Problémás mérkőzés lett a budapesti európai Szuperkupa-döntőből. A Bayern München-Sevilla meccsre eredetileg 20 ezer nézőt engedtek volna be a koronavírus ellenére, azonban a bajorok a járvány terjedése miatt aggódnak, a szurkolók egy része már le is mondta a magyarországi utat. Egri Viktor sportújságíró szerint Magyarország szeret visszaszólni nemzetközi szervezeteknek, mint az ENSZ vagy az Európai Unió, de az UEFA-nál abszolút stréber, rendszeresen jelentkezik olyan események rendezésére is, amelyek nem hoznak bevételt. Talán ezért, jutalmul került a Puskás Arénába Portóból a Szuperkupa-meccs.

2020. szeptember 22. Esti gyors / részlet, Egri Viktor (20.09.22.)
07:58
00:00

Bayern München-Sevilla európai Szuperkupa-döntőt rendeznek csütörtökön Budapesten, az új Puskás Arénában. Az volt a terv, hogy harmadházzal tartják meg a meccset, 20 ezer néző előtt, de a bajor miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki.

Egri Viktor sportújságírót kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta: problémás mérkőzés lett a Szuperkupából. Bajorország kedden döntött úgy, hogy szigorítja a sport-és kulturális eseményekre külföldre 48 óránál kevesebbet utazó, onnan rögtön visszatérő emberek protokollját. Egyből tesztelni kell koronavírusra azokat, akik visszajönnek a budapesti meccsről, és az egészségügyi miniszter azt javasolja, hogy akin elvégezték a tesztet, az pár nap múlva tesztelje újra magát.

A bajor miniszterelnök szigorúbb kijelentései miatt már a Bayern-drukkerek közül már 800-an visszamondták, hogy eljöjjenek Budapestre, tehát 2100 helyett már csak 1300 szurkoló utazna. A Bayern edzője is a budapesti út veszélyességére hívta fel a figyelmet, tehát lehet, hogy mire eljön a mérkőzés, alig maradnak német drukkerek, és csak egy „kicsi, belterjes, magyar Szuperkupa” lesz.

Egri Viktor beszélt arról is, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legerősebb szekciója a klubok, onnan van az óriási nagy bevétel, az ő érdekük pedig az, hogy jöjjenek a nézők, mert hatalmas bevételkiesést okoz, ha nincsenek. Vannak országok, ahol a liga küzd azért, hogy jöhessenek, Olaszországban például ezer ember mehet ki, amennyi elvész a milánói San Siróban vagy a római Stadio Olimpicóban. A németeknél is elindult a Bundesliga, bizonyos helyeken a nézők maximum negyede lehetett kint, de a Bayern München például lemondott erről, mert érzi a felelősséget.

Nehéz nem érezni, mert a koronavírus első hullámának két meghatározó tavaszi esemény a futballhoz kötődik: az egyik az Atalanta-Valencia, amelyet ugyan Milánóban rendezték, de a legfertőzöttebb tartománynak számító bergamóiak közül rengetegen jöttek. A másik a Liverpool-Atlético Madrid, ahol az akkor sokkal rosszabb spanyol járványhelyzet ellenére madridi szurkolók ezrei jelentek meg, egyes vélemények szerint ez robbantotta be a járványt Észak-Angliában. Egri Viktor megjegyezte: Magyarország nem engedelmeskedik szívesen, szeret visszaszólni vissza nemzetközi szervezeteknek, mint az ENSZ vagy az Európai Unió, de az UEFA-nál abszolút stréber, ugyanis másfél hónapja maga jelentkezett, hogy ha valahol nem tudnak meccseket játszani, azokat nyugodtan hozzák Magyarországra. Rendszeresen jelentkezik az ország olyan események megrendezésére is, amelyek nem kecsegtetnek bevétellel, így lehet, hogy egyfajta jutalom volt az UEFA-tól, hogy Portóból idehozták a döntőt. Azonban most nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy az európai szövetség vezetői elképzelték.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője azt mondta, hogy nagyon komoly biztonsági intézkedések lesznek, mindenki csak maszkban jöhet be a stadionba, és ha elfoglalták a helyüket, akkor is nagyon ajánlott lesz a maszkviselés. Vajon mennyire életszerű ez?  Egri Viktor azt mondta: „ha nem mozognak a szurkolók és a fejüket is egy helyben tartják”, akkor meglehet a meccsen a kívánt másfél-két méteres távolság.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Lakatos Péter

Esti gyors
2020. szeptember 22., kedd 18:50
Műsorvezető: Selmeci János