„Klubrádió
Reggeli gyors

Tesztmeccs, országimázs – miért kell az európai focidöntő Budapestre?

27/08/2020 15:27

| Szerző: Klubrádió

A turizmus szempontjából nem jelentős a labdarúgó Európai Szuperkupa-döntő budapesti megrendezése, viszont a magyar főváros megmutathatja magát rengeteg, főleg tévénéző előtt – vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász.

2020. augusztus 27. Reggeli gyors / részlet, Szabados Gábor (20.08.27.)
06:25
00:00

A legutóbbi hírek szerint nagyjából 20 ezer néző lehet ott a budapesti Európai Szuperkupa-döntőn, szeptember 24-én a Puskás Arénában. A két résztvevő csapat a Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München és az Európa Ligát megnyerő spanyol Sevilla lesz.

Szabados Gábor sportközgazdászt kérdeztük, aki szerint fontos hangsúlyozni, nem biztos, hogy meg lehet rendezni 20 ezer néző (nagyjából a befogadóképesség egyharmada) előtt a meccset, mert ez a mostani, szűk egy hónappal a döntő előtti állapot, és ha valami változik a vírushelyzetben, az valószínűleg rossz irányba változik a jelenlegi tendenciák alapján.

Egy ilyen mérkőzés megrendezése minden ország, minden nagyváros számára jó szereplési alkalom szerinte, mert ezeket nagyon sokan követik. A turizmusra gyakorolt hatás, amely bármely más nagy sporteseménynél felvetődik, itt jóval kevésbé jelentős. Egy meccsről van szó, arra is korlátozott számú szurkoló mehet ki, sőt, még az is elképzelhető, hogy nem utazhatnak be külföldi drukkerek. De televízióban rengetegen nézik, látják az új Puskás Arénát, ez jó lehetőség az országimázs, országmarketing területén.

 
A labdarúgó Magyar Kupa döntője 2020. június 3-án. kép: MLSZ/Facebook 
 


Szabados Gábor azt is mondta: a foci rosszul bírja a koronavírus miatt kialakult helyzetben nézők nélkül, még ha be is kevernek szurkolói hangokat, az nem ugyanaz a hangulat. Jelezte, Magyarországon is először zártkapus meccsek voltak, majd csak adott számban engedték vissza a nézőket, aztán már teltházas meccsek is lehettek. Ezt figyelték külföldön, és erős érv lehetett amellett, hogy Budapest kapta a Szuperkupa-mérkőzést. Amely teszt lehet, ahol az UEFA kipróbálhatja, hogyan lehet nézők előtt játszani a járványhelyzetben is.

A nézők pedig nemcsak a bevétel, hanem a presztízs, a hangulat miatt is fontosak. Amikor a Magyar Kupa-döntőt rendezték nyár elején a Puskás Arénában 10 ezer nézővel (a meccset a Honvéd nyerte a Mezőkövesd ellen), a tévé előtt már akkor is lehetett érezni a hangulatot, kifejezetten jó a Puskás Aréna akusztikája – tette hozzá Szabados Gábor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Elekes Andor/Wikipedia

Reggeli gyors
2020.08.27. 08:50
Műsorvezető: Lampé Ágnes