„Klubrádió
Esti gyors

Szakszervezetek: Lehetne adni bértámogatást

21/09/2020 21:28

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Akár 70-80 százalék bérkiegészítést is adnak uniós országok kormányai, hogy segítsék a gazdaságuk túlélését. Magyarországon ez a szám nulla.

2020. szeptember 21. Esti gyors - részlet 20.09.21. Székely Tamás
00:00
00:00

Már a román minimálbér is magasabb a magyarnál, a balti államok rég elhúztak. Csehországban 80 százalék bértámogatást ad a kormány, Spanyolországban 70-et, Lengyelországban 40-et. Az Orbán-kormány kereken nullát. Pedig megtehetné, az Európai Unió szép summát adott ilyen célra – emlékeztetett Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Az érdekképviselet már a járvány első hullámánál, tavasszal is jelezte, hogy a gazdaság kisegítésében óriási felelőssége van a kormánynak, csak ezt nem látja, vagy nem akarja látni. Jelentős a bércsökkenés, a következő hónapokban még több tízezer ember veszítheti el a munkáját, mert a kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket. Egész gazdasági ágazatok mehetnek tönkre, mint a turisztikai, vagy a vendéglátóipar.

Orbán Viktor azt ígérte, hogy annyi munkahelyet teremtenek, amennyi a járvány miatt megszűnik. Ez nem igaz – mondta Székely Tamás. A kormány játszik a számokkal. Itt a legutóbbi példa: a kormányfő szerint 800 lélegeztető gépre lehet szükség. Miért pont ennyire? Mert szakemberek szerint 2.000 képzett egészségügyi dolgozó van, aki a gépeket kezelni tudja. Három műszakot figyelembe véve ennyi ember 800 gépet tud üzemeltetni. Egyébként meg állítólag 15.000 gépet szereztek be.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy a jövő évi bérekről szóló tárgyalások során most minden oldalnak nagy a felelőssége, a kormánynak, a munkaadóknak és munkavállalóknak is. A szakszervezetek belátják, hogy az elmúlt évek béremeléseit nem lehet megismételni, nincs abban a helyzetben a gazdaság. A kormánynak azonban segítenie kell a munkahelyek megőrzésében. Komoly és feltehetően hosszú tárgyalássorozatra számítanak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.09.21. 18:00 
Műsorvezető:Hardy Mihály