„Klubrádió
Esti gyors

Nem a lélegeztetőgépek száma a lényeg, hanem az, hogy kevés a szakember

24/09/2020 20:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Lehet arról vitatkozni, hogy mennyi lélegeztetőgép van, mennyiért vették ezeket, jók-e vagy sem, de Máté-Horváth Nóra aneszteziológus szerint nem ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon kevés az intenzív terápiás szakember.

2020. szeptember 24. Esti gyors / részlet, Máté-Horváth Nóra (20.09.24.)
07:44
00:00

Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos drámainak nevezhető nyílt levelet írt arról, hogy van elég lélegeztetőgép, de nincs elég szakember, aki szükség esetén tudja ezeket kezelni.

Máté-Horváth Nóra az Esti gyorsban azt mondta: lehet arról beszélni, hogy mennyi lélegeztetőgép van, mennyiért vették őket, jó-e mindegyik, vagy sem, hány kórházi ágy van, lehet ezekkel dicsekedni vagy elítélően írni a beszerzésekről, az ágyszámról, de szerinte nem ez a lényeg. Teljesen másik nagyságrendről beszélünk, mint amennyi beáramló betegre a rendszernek valós kapacitása van – fogalmazott. Közölte, beáramló beteg alatt nem a kicsit köhögő oxigénigényest érti, hanem azt, aki lélegeztetőgépre kerül, intenzív osztályra, nagyon súlyos, kétoldali, roncsoló jellegű tüdőgyulladással és szervi elégtelenséggel. Az ilyen betegek közül kerülnek ki leginkább a halottak is. Felhívta a figyelmet: a koronavírus azért sem influenza, mert sokkal nagyobb arányban produkál ilyen súlyos helyzetet, mint a szezonális megbetegedés.

Amikor az egészségügy valós kapacitásairól és a limitáló tényezőkről van szó, azt kell megnézni, hogy az intenzív osztályok mennyi beteget tudnak fogadni. Ez függhet az intenzíves ágyszámtól, amely "olyan, amilyen" is, de az egyébként átlagos kapacitás jelentősen foglalt az összes többi beteggel, hiszen most is vannak más okból légzési elégtelenséggel küzdők, égési sérültek, autóbalesetetes, agyvérzéses emberek, így is tovább.

Ami igazán limitálja a lehetőségeket – mondta Máté-Horváth Nóra –, hogy intenzív terápiás szakápoló és orvos nagyon kevés van. Ez sok évtizedes probléma, nem most ment tönkre, az '50-es évek óta lejtmenetben van a magyar egészségügy, és a rendszerváltás óta igazán egyik kormány se tett érte semmit, évről évre rosszabb a helyzet. Ebben a helyzetben fontos megpróbálni átképezni más osztályokon dolgozó ápolókat, de ez nem egyenlő azzal, ha valaki az intenzíven végzett munkát tanulta és sokéves rutinja van benne – hangsúlyozta. Például a szemész meg a sebész is orvos, de teljesen más a szakterületük. A szemész is tudja, hogy mi az a vakbél, ismeri az anatómiát, de két hónap tanulással nem tudna úgy végrehajtani egy vakbélműtétet, mint aki ezt végzi rutinszerűen.

A posztjának az volt a lényege, hogy vissza kell szorítani a vírustagadókat, megnövelni az össztársadalmi felelősségérzetet, hatékonyan védekezni a járvány ellen, nem túlterhelni az egészségügyet, esetleg, ad absurdum, halasztani a tervezhető vizsgálatokat és műtéteket, hogy aki bekerül akár az intenzívre, azt minél jobban tudják kezelni – mondta Máté-Horváth Nóra. Szerinte egészségügyi stratégiát a vírushelyzet után kell majd alkotni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! 

Esti gyors
2020. szeptember 24., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Dési János