„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus a vírustagadókról: Ők üzletemberek

22/09/2020 23:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Vitát szervezett egy tévécsatorna Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos és Boldogkői Zsolt biológus, valamint két, úgynevezett vírusszkeptikus részvételével. Falus szerint utóbbiak lényegében üzletemberek, vagy valamilyen konkrét terméket árulnak, vagy saját magukat. 

2020. szeptember 22. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.09.22.)
14:36
00:00

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos Boldogkői Zsolt biológus mellett koronavírus-tagadókkal vagy vírusszkeptikusokkal, maszkellenesekkel vitázott az ATV egyik műsorában.

A Klubrádióban azt mondta: nem tudja, miért szervezte meg az ATV ezt a műsort, de ha már összehozták, nagyon kínos lett volna, ha mindenki elutasítja a beszélgetést a szakmailag korrekt, tudományhoz közeli álláspontot képviselők közül. Sokat gondolkodott rajta, hogy elvállalhatja-e, de mivel „ezeknek az uraknak” nagyon széles támogatói körük van, amely a szakma véleményét általában nem hallgatja meg, így talán ezekhez az emberekhez is eljutott a tévén keresztül az ő álláspontjuk.

A vita másik két résztvevőjéről azt mondta: ők lényegében üzletemberek, vagy valamilyen konkrét terméket árulnak, vagy saját magukat. Egyiküknek, Gődény Györgynek volt egy bizonyos pártja, „az elszámolással még gondok vannak”. (Az Átlátszó cikke szerint 150 millió forintos csalási ügyről van szó – a szerk.) Elképzelhetőnek tartja, hogy Gődény a gyakorlatát kihasználva a 2022-es választásokra összehozzon egy vírustagadó pártot is. Falus Ferenc azt mondta: úgy tűnik, ez a beszélgetés nem egyértelműen sült el; nagyon kíváncsi lenne rá, ha az amerikai elnökválasztási viták mintájára felmérnék, hogyan értékelték a hallgatók.

Elmondta: január óta sokat változott a tudomány ismeretanyaga a vírusról. A legfontosabb, hogy ennek a koronavírusnak semmi köze az influenzához. Az egyetlen közös elem mind a kettőben, hogy előfordul a láz és a tüdőgyulladás. A betegség hosszú távú következményeiről azonban még mindig keveset tudni. Ő sokszor megkapja, hogy „riogat, elveszi az örömöt”, de úgy véli: felnőtt embereknek reálisan kell bemutatni a helyzetet, nem szabad eltitkolni az igazságot.

Kitért arra is, hogy a tavaszi otthonmaradás miatt a többség nem találkozott koronavírusos betegekkel, de most már, ahogy egyre jobban terjed a járvány, egyre több ember környezetében vannak betegek, vagy olyan emberek, akik kórházba kerültek. Megjegyezte: még mindig kevés tesztet végeznek az országban, hétfőn 40 százalékkal kevesebbet, mint vasárnap, miközben nőtt a pozitivitási arány. A másik baj, hogy a kormányzat szerinte kettős beszédet folytat, mert a csütörtöki futballmeccsről még mindig nem mondták ki, hogy legyen zártkapus. Úgy vélte, az iskolakezdésnél is elkéstek, későn jutott az illetékesek eszébe, hogy legyen hőmérő az iskolákban, és ne csak egy.

A miniszterelnök hétfői beszédében a többi között azt mondta, ha a legrosszabb esetben 200 ezer fertőzött lenne, akkor közülük 16 ezer ember lenne kórházban, és 800-an lélegeztetőgépen, legrosszabb esetben ennek kétszerese, 1600-an, miközben több mint 10 ezer lélegeztetőgépet vett az ország – hívta fel a figyelmet műsorvezetőnk. Falus Ferenc hozzátette: ha két hónapig, egyszerre kell lélegeztetőgépen tartani ezt az 1600 embert, arra nincs kapacitás, ezért lenne fontos a járványgörbe ellaposítása. Jelezte, a halálozási adatokra nem lehet büszke az ország, az utolsó tíz halottból négyen a 60 éves kort sem érték el, egyikük pedig csak a 30-as éveiben járt.

Szerinte a szuperkupa-döntőt zárt kapuk mögött kellene megrendezni, az iskolák igazgatóinak pedig engedélyezni kellene, hogy saját hatáskörben rendelhessék el az intézmények bezárását, az átállást digitális oktatásra. Közröhejnek nevezte, hogy a karanténból orvosi vizsgálat és kontrollteszt nélkül ki lehet kerülni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük
2020.09.22. 17:20
Műsorvezető: Bolgár György