„Klubrádió
Esti gyors

Hosszú várólisták: előre szóltak az Emmi-nek, károgónak nevezték őket

15/09/2020 19:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint a kormányzat tavasz óta több kapitális hibát vétett a várólistákkal kapcsolatban. Amikor többen jelezték, hogy pluszpénzre lenne szükség az egészségügyben a koronavírus miatt elhalasztott műtétek minél gyorsabb pótlására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta: nem értenek hozzá, csak kárognak.

2020. szeptember 15. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.09.15.)
06:31
00:00

Durván nőtt nyár óta a műtétre előjegyzett betegek száma több operációtípusnál (nem mindegyiknél) a hivatalos adatok alapján, hiszen elég sok műtétet kellett elhalasztani a koronavírus-járvány miatt. Így indul neki a második hullámnak az ország.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint a kormányzat tavasz óta több kapitális hibát vétett. Szerinte nem kell magyarázni, hogy az ágyak két hét alatti, nagymértékű kiürítése mekkora hiba volt, ezenkívül minden, nem életmentő műtétet leállítottak, pedig meg lehetett volna csinálni, hogy egyik kórházban csak koronavírusos betegeket kezelnek, egy másikban a többi beteget diagnosztizálják vagy elvégzik a szükséges beavatkozásokat.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter június 12-én azt nyilatkozta, hogy két hónap alatt ledolgozzuk a várólistákat. Komáromi Zoltán jelezte: akkor sokan mondták, hogy ehhez 6-8 milliárddal meg kellett volna támogatni az egészségügyi intézmények költségvetését a túlórák, a plusz anyagi költségek miatt. Amikor ezt jelezték, nagyon csúnya stílusú választ kapták a minisztériumtól, hogy nem értenek hozzá, csak kárognak.

Három hónap eltelt, és amikor felmentek az újságírók a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapjára (először az mfor.hu írt erről), azt látták, hogy egyes beavatkozásoknál majdnem 8-10-szeresére nőtt a várólista. Itt van az ország a koronavírus második hullámának elején, és a háziorvos úgy véli, megint lesznek betegek, akik hoppon maradnak, és nem kapják meg a nekik járó beavatkozást.

Műsorvezetőnk említette, hogy az alapkezelő adatai szerint szürkehályog-műtétre júniusban 259 ember volt előjegyezve, most viszont több mint 10 ezer. Komáromi Zoltán hozzátette: a pajzsmirigy-műtétre várók száma is megnőtt, ott viszont vagy daganat vagy súlyos betegség van a háttérben, nagy gond a halasztás. De ez igaz a szívkatéterezésre is: ha egy kardiológus már úgy döntött, hogy arra szükség van, akkor van tétje, meg kell találni a koszorúér szűkületét, meg kell előzni az infarktust.

Az interjút e fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. szeptember 15., kedd 18:22
Műsorvezető: Szénási Sándor