„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha több az egészségügyi dolgozó, miért kevesebb

24/08/2020 12:40

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egy év alatt 6,5 ezer dolgozó tűnt el az egészségügyből, állítja a Független Egészségügyi Szakszervezet. A minisztérium szerint viszont 6 ezerrel többen vannak.

2020. augusztus 24. Reggeli gyors - részlet 20.08.24. Komáromi Zoltán
08:01
00:00

Leginkább az alacsony bérek miatt hagyják el a pályát a szakemberek, így egy meggyengült egészségügy áll majd szemben a járvány következő hullámával – véli Soós Andrianna a szakszervezet elnöke. A 6,5 ezer ember nagyon hiányzik majd a járványhelyzet után is. A minisztérium szerint viszont nőtt az egészségügyi dolgozók megbecsülése, az utóbbi évben csaknem 6 ezerrel több orvos dolgozik, csökkent az elvándorlók száma.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészség-politikusa minderre azt mondja: a kormány trükközik a statisztikával. Csakúgy mint a munkanélküliek számával, vagy más, gazdasági jelegű mutatókkal. A valóságot azonban mindenki láthatja, kevesebb ember dolgozik az egészségügyben, kevesebb fiatal, kevesebb szakképzett. A 65 év feletti szakemberek is kevesebben vannak, hisz a járványra hivatkozva olyan körülményeket teremtett a kormány, hogy érdemesebb volt elküldeni őket, vagy maguktól elmenetek. És nem is várható, hogy visszatérnek, mert a magánegészségügyben egy-két nap alatt megkeresik azt, amit az államiban egy hét alatt. Recseg-ropog az egész, főleg vidéken, a járóbeteg ellátás. Ennek az lesz a következménye, hogy állandósulni fog a szakemberhiány, egyre hosszabbak lesznek a várólisták, képtelen a rendszer több beteget ellátni, pedig kellene, mert a számuk növekszik. Technológiai és intézményi szerkezeti váltás nélkül nem fog menni.

A minisztérium azzal büszkélkedik, hogy mérséklődik az elvándorlás. Igen, külföldre. Azonban elsősorban a kaotikus szabályozás miatt egyre izmosodik a magánegészségügy, oda megy el, aki tud, már nem kényszerül annyira külföldre. És ez az utca egyirányú, a magánszféra szívóereje megvan, lehetetlen visszacsábítani elegendő szakembert az állami egészségügybe.

Érdekes a Belügyminisztérium szerepe. Komáromi Zoltán szerint a Emberi Erőforrások Minisztériumában sem szakértelem, sem szándék nincs az átalakításhoz. Persze felröppentek hírek például a háziorvosi hálózat államosításáról és hasonlókról, de semmit sem lehet tudni. Pintér Sándor belügyminiszter tárgyalt a kamarával, a kórházszövetséggel, ezért joggal várták, hogy nyár végére már elkészül egy kézzelfogható terv, mert egy járási szinten induló strukturális átalakítás valószínűleg mindenkinek jó lenne. Ám nincs ilyen, illetve lehet, hogy van, de még nem tudatták az érdekeltekkel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2020.08.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor