„Klubrádió
Reggeli gyors

Háromból két beteg halála elkerülhető lett volna

17/08/2020 15:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Megdöbbentő uniós statisztika jelent meg az egészségügyről, egészségi állapotunkról. Magyarországon halnak meg a legtöbben olyan betegségben, amely kezelhető lenne.

2020. augusztus 17. Reggeli gyors - részlet 20.08.17. Komáromi Zoltán
08:03
00:00

Hatékony egészségügyi rendszerrel, megelőző beavatkozásokkal háromból két beteg halálát meg lehetne akadályozni – derül ki az Eustat és az OECD adataiból. Konkrétan a 2016-os év számait közölték, amikor az EU-ban 1,5 millió ember halt meg, közülük 1 milliónak nem kellett volna. A gyógyítható betegségek közül a leggyakoribb halálok a szívbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, és az érrendszer betegsége.

A magyar helyzet rendkívül aggasztó, a számok mutatják a hazai politika rombolását. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa segített értelmezni a statisztikát, és feltárni, ami mögötte van.

Az egyik kategóriába a megelőzhető betegségek tartoznak. Ebben a halálozási statisztika 5. legrosszabb helyén állunk. Tény, hogy a szívrohamok megelőzésért sikerült körülbelül másfél évtizeddel ezelőtt komoly programba kezdeni, különböző módszerekkel elé lehet már menni a szívizom elhalásának. Jobb helyen is állhatnánk, ha lenne megfelelő rehabilitáció, de nincs. Jó, hogy valaki nem hal meg szívrohamban, de később is foglalkozni kellene vele.

 
Forrás: Flicker.com
 

A másik kategóriába a kezelhető betegségek tartoznak. Na, itt toronymagasan vezetjük a negatív statisztikát. Komáromi Zoltán szerint itt látszik meg igazán az elmúlt tíz év pusztítása. Észre kellene venni időben egy betegséget és azt meg kellene gyógyítani! Erre nem nagyon képes a mostani egészségügyi rendszer.

Óhatatlanul beszélni kell a beteg ember felelősségéről is, hiszen aki nem fogad meg tanácsokat, nem tart be utasításokat, nem figyel a gyógyszerezésre, az nem viselkedik felelősen. A DK szakpolitikusa szerint nem a betegre kell mutogatni. Egy hasonlattal élve: ha felfagyott, kátyús egy út, akkor ki lehet tenni a sebességkorlátozó táblát, talán nem törik ki az autó kereke, de meg is lehet javítani azt az utat.

Az európai statisztika megmutatta a rák veszélyeit is. Magyarországon sok pénz elment a felismerés és a gyógyítás körülményeinek javítására. Csakhogy a pénz jó részét Kásler Miklós, mint az országos intézet vezetője magához vonta, így a megyei intézményeknek alig maradt– mondja Komáromi Zoltán. Amikor fontos lenne a rák mihamarabbi felismerése, akkor a háziorvosnak például nincs joga olyan vizsgálatra küldeni a pácienst, amit fontosnak tartana, ott még több szakorvosnak is közbe kell lépnie, és közben csak megy-megy az idő. A járványhelyzet aztán súlyosbította még az egyébként is áldatlan állapotokat. Ilyen okok, és még mások vannak a statisztikai adatok mögött.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.08.17. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor