„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: nő az esetszám, bírja-e a járványügy?

11/08/2020 14:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Az elmúlt napokban 30-40 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak országszerte. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője szerint kérdés, hogy tényleg ennyi van-e, vagy túl kevés a szűrés, továbbá, hogy elbírja-e a járványügyi szolgálat ezekben az esetekben a kontaktok felderítését. Utóbbit illetően nem túl optimista a szakértő.

2020. augusztus 11. Reggeli gyors / részlet, Ócsai Lajos (20.08.11.)
05:31
00:00

Ócsai Lajost, az egykori ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetőjét arról kérdeztük, hogy az elmúlt napokban 30-40-nel is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. (Reggel beszéltünk a főorvossal, a keddi esetszámok közzététele előtt – a szerk.)

Szerinte ez már elég magas esetszám, és felhívta a figyelmet: amikor márciusban bevezették a korlátozásokat, jóval kevesebb volt. De ha ezt kordában tartják, elvégzik a kontaktkutatást, és tényleg csak ennyi új fertőzött van, nem a kevés szűrésből erednek ezek az adatok, akkor egy jól működő járványügyi szolgálat meg tud birkózni vele – vélekedett. Kérdés, hogy jól működik-e a szolgálat – Ócsai Lajos szerint annyira meggyengült, hogy már ezt a számot se biztosan bírja el hatékonyan.

Több eset is volt mostanában, amikor egy rendezvényen lettek több tucatnyian koronavírusosok. Szerinte ha tudható, hogy a résztvevők közül ki hol lakik, nincs nagy gond, de ha valaki a mellette álló emberről nem tudja, kicsoda, nehéz felderíteni a kontaktjait, és ezek az emberek veszélyforrást jelentenek a környezetükre nézve. Még ezzel se lenne nagy baj, ha jó járványügyi kultúrában történik és az illető, aki észreveszi a tüneteket, otthon marad, de ha rossz szociális közegben él és fegyelmezetlenül viselkedik, lehet gond.

Hozzátette: nem érti, miért nem lehet hivatalosan megnevezni a helységeket, ahol ilyen esetek előfordulnak, mert akkor legalább az ott élők komolyabban vennék a maszkviselést és a távolságtartást.

Hétfőn mi is foglalkoztunk azzal, hogy a fiatalok körében egyre jobban terjed a vírus, ez Ócsai Lajos szerint is azért van, mert a 40 körüli korosztály sokat utazik, a fegyelem lazulásával a megfertőződés rizikója egyre nő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba

Reggeli gyors
2020.08.11. 07:50
Műsorvezető: Dési János