„Klubrádió
Esti gyors

Reform előtt az egészségügy – Orbánék konzultálnak

29/07/2020 22:20

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Nem ártana lefordítani azokat a kérdéseket, amelyeket 141 ezer egészségügyi dolgozónak tettek fel. Továbbá nem ártana a szakmai köztestületekkel, szervezetekkel konzultálni.

2020. július 29. Esti gyors - részlet 20.07.29. Balogh Zoltán
06:39
00:00

„Egyetért-e azzal, hogy a nagy humánerőforrással és eszközigénnyel rendelkező szakmák centralizációja szükséges lenne?” Így szól annak a kérdőívnek az egyik kérdése, amelyhez 141 ezer egészségügyi dolgozónak küldtek és küldenek ki, előkészítendő egy nagy reformot. Érdeklődnek az orvosoktól, ápolóktól, szakdolgozóktól arról is, hogy mit gondolnak a hálapénzről, a közfinanszírozott és a magánellátás viszonyáról, az idős emberek kórházi kezeléséről, ami sokszor már szociális ellátás, és így tovább.

Készül a Belügyminisztérium megbízásából egy egészségügyi átfogó reformterv 352 millió forintért, a kérdőívekkel begyűjtött válaszokat ebbe szeretnék beépíteni. Egyébként a tervet ugyanaz a cég készíti, amelyiket a Gyurcsány-kormány is megbízta, gyakorlatilag ugyanezzel a feladattal.

 

Balogh Zoltán, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy gondolja, hogy a kérdések egy részének megválaszolása olyan rálátást igényel, amellyel a megkérdezettek többsége nem rendelkezik, nem rendelkezhet, mert nem az a dolga. A szakmai köztestületekkel, szervezetekkel kellene egyeztetni, amikor a válaszokat kiértékelik. Volt már Fehér Könyv, Zöld Könyv, Semmelweis-terv 1, 2, amelyek valamilyen életpálya-modellt próbáltak felvázolni, de nem sok minden történt. Egyébként maga a kérdőíves módszer akár jó is lehetne. Mások –mint például Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő- úgy nyilatkoztak, hogy ezek nem igazi kérdőívek, a kérdések irányítottak, vezetettek, az egész olyan, mint a Nemzeti Konzultáció.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.07.29. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor