„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz: Káslernek nem osztottak lapot, ő már kívül van a rendszeren

21/07/2020 22:16

| Szerző: Klubrádió

Kunetz Zsombor szerint a nemzeti konzultációra nagyon hasonlító kérdőívet küldenek az egészségügyi dolgozóknak. Az egészségügyi rendszerfejlesztő úgy véli, ezzel ágyaznak meg annak, hogy a kormány elvegye az önkormányzatoktól a szakrendelőket. A kérdőívet egyébként nem Kásler Miklós minisztériuma, az Emmi, hanem a Belügy és egy tanácsadó cég állította össze, Kunetz ezért is úgy látja, hogy Káslert már „leírták” kormányzati szinten.

2020. július 21. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (20.07.21.)
08:01
00:00


A koronavírus-járvány felhívta a figyelmet az egészségügyi rendszer sérülékeny pontjaira – ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A jobb és hatékonyabb ellátásért áttekintik a rendszert és előkészítik annak megújítását. Azt írták: „A feladatot – valamennyi magyar állampolgár és egészségügyi dolgozó megelégedésére – csak akkor tudjuk elvégezni, ha az állampolgárok és valamennyi elkötelezett egészségügyi dolgozó véleményét is meghallgatjuk, és az átalakítás során figyelembe vesszük.”

Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő a 444-en vezetett blogjában azt írta: a Belügyminisztérium (BM) 352 millió forintért kötött szerződést a nemzetközi Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalatával, hogy reformjavaslatot készítsen az egészségügy átalakításáról. Ennek része a 140 ezer, szakellátásban dolgozó orvosoknak és gyógyszerészeknek kiküldött kérdőív.

Az Esti gyorsban azt mondta, ez a kérdőív tökéletesen olyan, mint a nemzeti konzultáció. Olyan kérdések vannak benne, mint „Egyetért-e ön azzal, hogy...” vagy „Véleménye szerint...”, majd 1-től 5-ig lehet értékelni, hogy mennyire ért egyet vagy nem ért egyet az ember adott állítással. Hozzátette: vannak komplex kérdések is, és ezek egy csoportja szerinte azt igyekszik megalapozni, hogy az önkormányzatoktól a szakellátást (a rendelőintézeteket) állami kézbe tegyék. A fenntartói háttér egységesítéséről, a miniszter jogkörének erősítéséről szólnak ezek a kérdések.

Kunetz Zsombor jelezte: nagyon rövid idő van a kiértékelésre, július 17-én kezdik el kiküldeni a kérdőíveket és sajtóhírek szerint augusztus 7-ég tart a szerződés az említett céggel. Hogy lehet ennyi idő alatt kiértékelni a 140 ezer potenciális választ, hogy lehet beépíteni ezeket a reformjavaslatba? – tette fel a kérdéseket. Ez a cég szlovák egészségügyi reform előkészítésében is részt vett, amely, úgy fogalmazott: „döcögve, de áll”, pedig vannak benne támogatható célok. Egyébként ugyanez a vállalat vett részt egy, a turisztikai ügynökséggel közös kérdőívben is.

Azt mondta: ez irányított kérdésfeltevés, releváns információt nem lehet nyerni ennyi idő alatt, szerinte ez arról szól, hogy az eldöntött irányvonalat megpróbálják legitimáltatni az egészségügyi dolgozókkal. Ez pedig a központosítás, az orbáni irányvonal. Kunetz Zsombor úgy fogalmazott: „Káslernek nem osztottak lapot” ebben a történetben, ő már kívül van a rendszeren. Ezt a kérdőívet is a Belügyminisztérium és a tanácsadó cég dolgozta ki, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ehhez nincs köze, „Káslert leírták kormányzati szinten”.

Az interjút a fentii lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Esti gyors
2020. július 21., kedd 18:45
Műsorvezető: Hardy Mihály