„Klubrádió
Reggeli gyors

„Mindannyian ugyanabba az egészségügybe halunk bele”

20/02/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzatoknak ki kell kényszeríteniük, hogy az állam oldja meg a betegek ellátását – mondja Kunetz Zsombor egészségügyi rendszerfejlesztő.

2020. február 20. Reggeli gyors - részlet 20.02.20. Kunetz Zsombor
08:45
00:00

Csőbe húzhatja Karácsony Gergelyt a kormány azzal, hogy ad 50 milliárd forintot egészségügyi fejlesztésekre. Ugyanis ha ezt a pénzt a rendelők felújítására, eszközök beszerzésére költik, azaz betonba és vasba öntik, azzal lényegében nem változik semmi, csak az, hogy lecserélik az amortizált eszközöket és a betegek kifestett várókban ülhetnek. Pár év múlva ugyanott tartunk majd, mint most. Ez a véleménye Kunetz Zsombor egészségügyi rendszerfejlesztőnek, ezért írt meglehetősen nagy visszhangot kiváltó cikket a 444.hu portálon, amelyben blöffnek titulálta a főpolgármester kampányának azt a részét, amelyben CT berendezést ígért minden kerületbe.

Szerinte tehát a kormány sarokba szorította a budapesti kezdőcsapatot az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe beígért egészségügyi támogatással. Karácsony Gergely pedig nem ért az egészségügyhöz.

Közben megérkezett az első 10,4 milliárd, amelyből 8,5 milliárdot továbbra is a kerületeknek szánnak felújításra, eszközbeszerzésre. 2 milliárdot pedig kapacitásbővítésre. Kunetz Zsombor úgy véli, hogy miután felállt a főpolgármester mögött egy jó szakértői csoport, sikerült szögletre menteniük. A kapacitásbővítés ugyanis azt jelenti, hogy jobban ki lehet használni a meglévő CT és MR berendezéseket. Ezekből tulajdonképpen van elég, sokszor azért álltak, mert nem volt központi finanszírozás az üzemeltetésükre, egyebek között ezért alakultak ki hosszú várólisták.

A szakember szerint ez már jobb irány a pénz felhasználására. De milyen üzenete van annak, hogy ha az állam nem hajlandó ellátni a feladatát, akkor azt átveszi a főváros? Meddig tudja ezt megtenni? Az önkormányzatoknak igenis ki kell kényszeríteniük, hogy az állam oldja meg a betegek ellátását! Ez nem politikai, nem jobb-, vagy baloldali kérdés. Mindannyian ugyanabba az egészségügybe halunk bele – fogalmazott Kunetz Zsombor.

Amit most terveznek, az tűzoltásnak jó, de struktúraváltás nélkül nem lesz előrelépés. Nem kell minden kerületbe mindenféle készülék – mondja a szakértő. Össze kell fogni, ki kell jelölni különböző centrumokat például a diagnosztikára, na oda kellenek a gépek. Ez a megoldás olcsóbb, kevesebb szakembert igényel, jobban hasznosul a pénz. Kétségtelen, hogy a betegek egy részének többet kell utaznia, de Budapesten ez nem olyan nagy gond, cserébe rövidül a várakozási idő.

A főpolgármesternek és csapatának ezt az irányvonalat kellene képviselnie – vallja Kunetz Zsombor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flicr.com.

Reggeli gyors
2020.02.20. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes