„Klubrádió
Reggeli gyors

Nehéz visszacsábítani az egészségügyi dolgozókat

20/02/2020 13:31

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők közül átlagosan minden második dolgozik a szakmában. A többiek külföldre mentek, itthon találtak jobban fizető munkát, vagy nyugdíjba mentek.

2020. február 20. Reggeli gyors - részlet 20.02.20. 06:00 Balogh Zoltán
11:19
00:00

A 80-a években végzett egészségügyi dolgozók több mint fele még aktív, a 2010-ben végzetteknek már csak a harmada maradt a pályán. A szakemberhiány Budapesten a legégetőbb, mintegy 20 százalékos, ápolókra, szülésznőkre, mentőtisztekre volna a legnagyobb szükség, de a megyeszékhelyeken is lasszóval kell fogni ápolókat. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kutatása szerint az áldatlan állapotok mögött a pályaelhagyás, a külföldi munkavállalás áll, illetve az, hogy egyre többen mennek nyugdíjba.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta, hogy a külföldre vándorlás üteme csökken. 2010 tájékán még 700-800 szakdolgozó ment el az országból, mostanában körülbelül 400-an távoznak évente. Vannak olyanok is, akik pár hónapot kint töltenek, aztán itthon dolgoznak, majd visszamennek, így ingáznak. Sokan olyan munkát is vállalnak, amihez túlképzettek, mert még így is többet keresnek. Mondjuk egy mentőtiszt egy osztrák idősotthonban több pénzt kap egyszerű ápolásért. Őket visszacsábítani nehezen lehet, még pénzzel is.

Azzal kellene foglalkozni, hogy megtartsák az itthoni munkaerőt. Az itthon maradtakon ugyanis a létszámhiány miatt annyira megnő a munkateher, hogy ha nem lenne szándékukban elhagyni a pályát, akkor is megteszik. Emelkedtek az alapilletmények, amivel talán el lehet érni, hogy az ápolóknak ne kelljen másod-, harmadállást vállalniuk. Ez lehet jó irány.

„Rontja” a helyzetet a képzés átalakítása. A 80-as években a maihoz képest meglehetősen lebutított képzést kaptak a szakdolgozók, nem nagyon tudtak más irányba mozdulni. Azóta szerteágazó ismereteket szerezhetnek, vagyis nem csak klasszikus ápoló, vagy asszisztens munkakört tölthetnek be, könnyebben elhagyhatják a közvetlen szakmát. Egyébként a szakképzés legutóbbi átalakítása ezekben az években azt okozza, hogy kevesebben szerezhetnek az egészségügyben szükséges képesítést, ez is az egyik oka a szakemberhiánynak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.20. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes