„Klubrádió
Esti gyors

Nem megy mindenütt a minőségi betegellátás

19/11/2019 13:20

| Szerző: Klubrádió

Kórházakat zárnának be, vonnának össze, lényegesen átalakítanák az egészségügyi ellátást egy a kormány számára készült munkaanyag szerint. Az Emmi azt mondja, nem tárgyaltak ilyesmiről.

2019. november 18. Esti gyors - részlet 19.11.18. Mihályi Péter
05:02
00:00

A rendszerváltás óta biztosan tudjuk, hogy túl sok a kórház Magyarországon – mondja Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Amikor 13 éve Molnár Lajos megpróbált intézményeket bezárni, ágyakat megszüntetni, és ezt részben meg is tette, a Fidesz még ellenezte ezeket a lépéseket. Ma már, kormányzati pozícióban ugyanezt tenné. A minisztériumban tagadják, hogy a kormány tárgyalt volna egy munkaanyagról, amely az egészségügy átalakításáról szól, de ezt nem is állította senki, csak azt, hogy van ilyen dokumentum.

A 13 évvel ezelőtti és a mostani helyzet között nagy a különbség. Akkor sok helyen nem volt elegendő jó orvos, jó felszerelés, műszerezettség, vagy épp az épület volt alkalmatlan arra, hogy ott gyógyítsanak. Ma egyes osztályokon már egyáltalán nincs orvos, se ápoló, és semmi kilátás nincs a helyzet javulására, ezért racionális lehet az, amit a Fidesz tervez. Ha megtörtént volna már korábban, valószínűleg nem halt volna meg sok ezer ember azért, mert nem kapott, nem kaphatott megfelelő ellátást.

Mihályi Péter szerint egyértelmű, hogy modern, nagy kórházakat kell működtetni. Ebben az is segíthet, hogy az elmúlt években azért sok forrás ment az egészségügybe, a nagy intézményekhez, bár az átszervezést egyben gátolják is a fejlesztésre költött uniós támogatások, hisz ahová ilyen pénz áramlott, azt az intézményt nem lehet csak úgy megszüntetni. Most kiderül az is, hogy bizony nem mindig a legjobb helyekre irányították a támogatásokat.

Az átszervezés komoly akadálya az emberek tiltakozása. Természetesen senki sem nézi jó szemmel, ha a városában, vagy a szomszédban lévő kórházat bezárják, de az már a kormány felelőssége, hogy informálja és meggyőzze az embereket. Minőségi betegellátást egyszerűen nem lehet az ország minden pontján biztosítani, úgy különösen nem, hogy tényleg éjjel-nappal, hétvégéken, ünnepeken, tehát folyamatosan rendelkezésre álljon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Esti gyors
2019.11.18. 18:00
Műsorvezető: Dési János