„Klubrádió
A lényeg

Létszámstop az egészségügyben

12/11/2019 11:20

| Szerző: Népszava/Klubrádió

Múlt hét pénteken levelet küldött a fenntartó a kórházigazgatóknak, amelyben arról értesítette őket, hogy az egészségügyben  létszámstop lépett életbe - írja a Népszava.

A levélben az áll, hogy november 6-ika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, új jogviszonyt nem lehet létesíteni, azaz nem vehetnek fel se orvosokat, se nővéreket. A kórházigazgatók azt hitték, a levél nem is valódi, mivel az elektronikus postai bélyegző szerint az utasítást pénteken a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan „négyezres besorolású” kormányhatározatra hivatkozva rendelték el a létszámstopot, ami nem jelent meg hivatalos jogforrásokban. Később kiderült, hogy a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános. A Magyar Kórházszövetsé magyarázatot kérő levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a Miniszterelnökségnek is.

Az MSZP minderre úgy reagált, az Orbán-kormány ismét bebizonyította, hogy egyáltalán nem érdekli a betegek gyógyulása, hiszen a hatalmas orvoshiány ellenére titkos kormányhatározatban rendelt el létszámstopot a kórházakban. Mindezt annak tudatában teszi, hogy már eddig is több mint 46 ezer ember idő előtti halálát okozta az ámokfutása az egészségügyben, hiszen 10-ből 8 haláleset megelőzhető lenne, ha a betegek időben megfelelő ellátást kapnának. A teljesen értelmetlen titkos döntés mögött az húzódhat meg, hogy a létszámstop nemcsak az egészségügyre fog kiterjedni, hanem az egész közszférára, amivel a Fidesz az év végi létszámstatisztikákat akarja így kozmetikázni. Ha valóban erről van szó, akkor ennek a lépésnek emberéletekben mérhető következményei lesznek. Az MSZP követeli, hogy azonnal állítsák le a létszámstopot és hozzák nyilvánosságra a titkos kormányhatározatot. 

Nem sok értelme van létszámstopot hirdetni a kórházakban, hiszen az intézményeket működtetni kell, a vállalkozóként foglalkoztatott orvosok pedig többe kerülnek a közalkalmazottaknál – mondta a Klubrádió által megkérdezett egészségpolitikus. Kincses Gyula szerint a létszámstop munkaerő többlet esetén jelenthet megoldást, de az egészségügyben munkaerőhiány van, amit ez az intézkedés, ha valóban bevezették, tovább fokozhat.