„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyarok 6 százaléka nem jut orvosi ellátáshoz

13/11/2019 10:40

| Szerző: Klubrádió

Vannak olyan települések, amelyekben 15 éve nincs háziorvos, 127 körzet 5 éve ellátatlan, 2020-ra pedig egymillió ember maradhat orvos nélkül.

 

2019. november 13. Reggeli gyors - részlet 19.11.13. Lénárd Rita
05:43
00:00

Elképesztően lemaradt Magyarország az egészségügyi ellátásban, még a régióhoz képest is. Az OECD 36 országot vizsgált, ebből 7 olyat talált, amelyekben az egészségügyi ellátás lefedettsége 95 százalék alatti. Lengyelországban kisebb, mint nálunk, a térség többi országában jóval nagyobb, Magyarországon 94 százalék. Ez azt jelenti, hogy százezrek vannak veszélyes helyzetben, mert nem férnek hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz sem.

Az Újratervezés orvoscsoport tagja, dr. Lénárd Rita világított rá, hogy mi a baj. Lényegében az, hogy nincsenek meg az úgynevezett betegutak. Ha valami baj van, az embereknek a sürgősségi osztályok jutnak az eszükbe.

Az első lépcső a háziorvos felkeresése lenne. Közte és a beteg között bizalmi kapcsolatnak kellene lennie. A háziorvosnak mindent kellene tudnia a betegről, sőt -ahogyan régen- a családjáról is.

A klasszikus háziorvosi, ha úgy tetszik családorvosi funkció akkor kezdett eltűnni, amikor a praxisokat privatizálták. Az orvosok kényszerből vállalkozók lettek, a praxis adásvétel tárgyát képezi, ami biztosan nem jó megoldás. Az idősebb háziorvosok nem nagyon tudják eladni a praxisukat, hisz a fiataloknak nincs annyi pénzük, nem akarnak befektetni és többnyire nem szívesen mennek hosszabb időre vidékre.

A másik probléma a képzéssel van. Régebben a kórházi belgyógyászok egy idő után, ha nem úgy alakult a kórházban a helyzetük, kimentek körzetbe, de megmaradt a kapcsolatuk az intézménnyel. Esetleg egy másik szakvizsgával léptek tovább. Amióta a fiatalok választhatják a háziorvosi szakvizsgát is, romlott a presztízs, hiszen az a szakvizsga semmi másra nem jó, nem ad további mozgási lehetőséget.

Ezeknek a folyamatoknak is a következménye, hogy nagyon sok a betöltetlen háziorvosi állás, 18 településen 15 éve, 43 körzetben 10 éve, 127-ben 5 éve nincs orvos. Jellemző a szakmára az elöregedés, így 2020-ra várhatóan egymillió magyarnak lesz elérhetetlen az alapvető egészségügyi ellátás. Forrás: Mérce/Pénzcentrum.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2019.11.13. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre