„Klubrádió
Esti gyors

Titkos kórházi fertőzések

13/11/2019 07:06

| Szerző: Klubrádió

Ami nem a sikerpropagandát szolgálja, arról nem beszélnek. Ilyen a kórházi fertőzés, amibe tavaly legalább 541 beteg halt bele. Nem véletlen a legalább szó használata.

2019. november 12. Esti gyors-részlet/Interjú Asbóth Mártonnal (19.11.12.)
06:52
00:00

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat minden évben kötelező kiadni. Ugyanis az alaptörvényből levezethetően a közérdekű adatok nyilvánosak, azokat bárki számára hozzáférhetővé kell tenni. Magyarul: mindenkinek joga lenne tudni, hogy ha bekerül egy kórházba, akkor mennyi esélye van arra, hogy megfertőződik.

Ehhez képest korábban titoktartás övezte ezt a veszélyes jelenséget, az állam azt hangsúlyozta, és most is azt emeli ki, hogy mennyire bonyolult, mennyire összetett dologról van szó. Viszont manapság már legalább közöl egy sor adatot. Igaz, hogy ebben a számtengerben -amelyet talán szándékosan mutatnak meg ilyen formában-, a laikus biztosan nem igazodik ki, vagyis nem tud meg semmit.

A Társaság a Szabadságjogokért állhatatosan küzd az adatokért, és ők már tudják is, hogy mit kell nézniük a statisztikákban. Asbóth Márton a TASZ magánszféra projektjének vezetője arról beszélt az Esti gyorsban, hogy tavaly legalább 15 ezren fertőződtek meg kórházban, közülük 541 beteg halt meg. A legalább szó használata azért indokolt, mert vannak olyan fajta fertőzések, amelyekről jelenteniük kell az intézményeknek, de vannak olyanok is, amelyekről nem kötelező. Arról is hallani, hogy nem minden megbetegedést regisztrálnak fertőzésként, hogy ne rontsák a statisztikát, bizonyos kórházak pedig nem is közölnek adatokat.

Kórházi fertőzések tulajdonképpen mindenütt vannak, és a legtöbb országban ezekről korrekt információkat lehet tudni. A magyar helyzetet is ilyen alaposan kellene ismerni, már az összehasonlítás miatt is. A hazai adatsorokból például nem derül ki, hogy melyik kórházban mi a valóság, hány fertőzés történik. Egyfajta régiók szerinti összehasonlítás létezik, de annak nem sok értelme van a TASZ szerint, akkor már inkább a kórházak jellege szerinti bontásra volna szükség. És nem utolsó sorban azt kellene tudniuk azt embereknek, hogy mely kórházat titkolóznak, melyek nem jelentenek adatokat a náluk történt fertőzésekről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.11.12. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván