„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak egy kézmosás

18/10/2019 12:50

| Szerző: Klubrádió

A kórházi fertőzések majdnem fele elkerülhető lenne, csupán oda kellene figyelni és betartani pár egyszerű szabályt.

2019. október 18. Reggeli gyors - részlet 19.10.18. Asbóth Márton
08:15
00:00

Mintegy 68 ezer fertőző beteget regisztráltak egy évben (2015-ös adat), közben pedig jóval több, legalább 78 ezer kórházi fertőzést. Utóbbiak 20-50 százaléka megelőzhető lett volna. Manapság naponta legalább 200 kórházi fertőzés biztosan történik, ennyit támasztanak alá a mikrobiológiai vizsgálatok, de ennél lényegesen több van. Ugyanis az egészségügyi intézmények igyekeznek elhallgatni az ilyen eseteket, nem végeznek vizsgálatokat, mert a fertőzési adat rossz fényt vetne rájuk. A legtöbb fertőzés beavatkozásnál, jellemzően műtét, katéterezés közben történik.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért Magánszféra Projektjének vezetője arról beszélt, hogy a kórházi fertőzések számát persze nem lehet nullára csökkenteni, egy részüket azonban el lehet kerülni az úgynevezett hatékony infekciókontroll segítségével. Ez egy komplex, osztályokon átívelő rendszer. Kell lennie egy tervnek, megfelelően képzett szakembereknek a kórházban, az orvosoknak, nővéreknek ismerniük kell a hatékony kézmosás szabályait, és nem utolsó sorban kellenek eszközök, anyagok, mint amilyen például az alkoholos kézfertőtlenítő. Ilyen fertőtlenítőből Magyarországon egy betegre vetítve egy nap alatt kicsivel több, mint 8 litert használnak fel, Japánban 36 litert. Mostanában már betegek, látogatók számára is helyeznek ki olyan adagolókat, amelyekben alkoholos fertőtlenítő van, hiszen ez csak egy filléres tétel.

Az országi tisztifőorvos nem egész egy év alatt öt úgynevezett módszertani levelet adott ki a fertőzések megelőzése érdekében. Ezekre Asbóth Márton szerint szükség van, mert egységes protokollt javasolnak. A fertőzések számának csökkenését azonban csak hosszú távon lehet remélni, és csak akkor, ha lesz elég ápoló és orvos, akiket meg is becsül maga az orvostársadalom is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.10.18. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert