„Klubrádió
Reggeli gyors

Kamara: Egyre több orvos érzi úgy, hogy ennyi pénzért nem érdemes belehalni a munkába

24/06/2020 15:39

| Szerző: Klubrádió

Az önként vállalt túlmunka felmondásával szeretne nyomást gyakorolni a Magyar Orvosi Kamara a kormányra, tehát azzal, hogy az orvosok ne dolgozzanak havi 200 óránál többet. Keresték a kormányt bértárgyalás-ügyben, választ nem kaptak, a jövő évi költségvetésben pedig nyoma sincs béremelésnek – mondta Svéd Tamás, a kamara titkára.

2020. június 24. Reggeli gyors / részlet, Svéd Tamás (20.06.24.)
06:34
00:00

Az önkéntes túlmunka tömeges felmondásával gyakorolna nyomást a kormányra a kamara – erről beszéltünk Svéd Tamással, a Magyar Orvosi Kamara titkárával.

Először is azt kérdezte műsorvezetőnk: mi az önkéntes? Svéd Tamás elmondta: az a munkamennyiség, amelyre már senki nem kötelezhető. A lehetséges nyomásgyakorlási eszközök közül ez a legenyhébb, ironizálva hozzátette, hogy a csípőre tett kézzel ejnyebejnyézés után következik. Arra akarják rávenni az orvosokat, hogy heti 48, havi 200 óra fölött már ne akarjanak dolgozni, és ez egy normális rendszerben nem is lenne gond, de már oda jutott a magyar egészségügy, hogy ha nem lépnék túl, nem lenne elég ügyeletes orvos.

Februárban úgy tűnt, hogy pozitívan fogadja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kamara bértábla-javaslatát, aztán leálltak a bértárgyalások a járványveszély miatt, és kormány nem vette fel a fonalat, hiába keresték őket. Majd kijött a költségvetés, amely alapján mintha nem számolnának ezzel a lehetőséggel (vagyis a béremeléssel) – közölte. Műsorvezetőnk megkérdezte: mit szólnának, ha az lenne a válasz, hogy sajnos túl sokba kerül a vadászati világkiállítás? „Nem mosolyognánk teli szájjal” – válaszolt Svéd Tamás.

Szerinte az orvosok egyre nagyobb része sem érzi úgy, hogy ezért a pénzért érdemes belehalni a munkamennyiségbe. Nem azt szeretnék mondani, hogy az orvosok nyomorognak és éheznek, ez nincs így, mert az orvosok értelmes emberek, megtalálják a módját, hogy eltartsák a családjukat, a külföld vagy a magánegészségügy a megoldás. Ezért nem marad elég orvos a betegellátásban, és emiatt kell megfizetni őket, nem azért, „mert csak”. Jelezte: bérmegállapodás már született 2019-ben is, de abból „semmi nem lett”, remélik, hogy ez most nem így alakul.

A 2021-es költségvetés egészségügyi számairól a Népszava írt összefoglaló cikket. Ebben Székely Tamás egykori egészségügyi minisztert, az egészségbiztosító volt főigazgatóját idézik, aki szerint semmi jele az orvosi és szakdolgozói bérek rendezésének a tervszámok között.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020.06.24. 08:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre