„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ország beárazta a hálapénzt, de van remény a megtisztulásra

24/07/2020 15:37

| Szerző: Klubrádió

A lakosság elfogadta a hálapénzt, azt az egészségügy velejárójának tekinti – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, aki szerint viszont az orvosok és a kamara hozzáállása miatt van lehetőség arra, hogy ez megváltozzon.

2020. július 24. Reggeli gyors / részlet, Ligeti Miklós (20.07.24.)
09:33
00:00

Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kúria azt a budapesti főorvost, aki pénzt követelt betegeitől a tb-finanszírozott ellátásért, sőt, az általuk önként felajánlott összeget is kevesellte, többet akart.

Ligeti Miklós, a korrupcióval kiemelten foglalkozó Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint jogos kérdés, hogy vajon ez valamilyen precedenst teremt-e, mostantól a hálapénz egyértelműbb megítélésére lehet-e számítani, de kijózanító tény, hogy ez több mint tízéves ügy, 2009-ben kezdődött, 2013-ban lezárult, aztán hét év alatt sikerült meghozni az ítéletet. Közölte, nem akarnak az említett orvos személyével vagy az ítélettel kapcsolatban hangulatot kelteni, a TI-t a hálapénz jelensége érdekli, amelyet egyértelműen a korrupció megnyilvánulásai közé sorol. 

Amikor két éve az elsőfokú ítéletnél tartottak, érdeklődtek a kamaránál és a kórháznál, hogy indult-e etikai eljárás az orvos ellen, és némi kérdezősködés után kiderült: nem. Akkor még váratott magára a szembenézés ezzel a problémával. Szervezetük két kutatásban is foglalkozott a jelenséggel nemrég; idén tavasszal készült felmérésük egyik fő témája a hálapénz volt, és az derült ki, hogy ezt a lakosság beárazta, rossznak dolognak, de az egészségügy velejárójának tekinti. Ez a problémás, amikor az emberek ingerküszöbe már annyira magasra került, hogy a hálapénz simán átmegy alatta – tette hozzá Ligeti Miklós.

Azonban beszélt arról is: a Magyar Orvosi Kamara új vezetése már maga is a hálapénzt elítélő nyilatkozatokat tett, úgy áll hozzá, hogy az torzítja a betegutakat, rosszat tesz minden szereplőnek, tehát remélhetőleg most valami elkezdődik. A hálapénz Ligeti szerint velünk élő rossz, de tömeges jelenség. Csak bírói ítéletek nem fogják megszüntetni, az áttörés attól remélhető, hogy az orvoskamara vezetése kiáll a hálapénz-jelenség ellen, és ez annak köszönhető, hogy az orvostársadalomban magában megindult a tisztulási folyamat, így juthattak a kamara vezetésébe olyan emberek, akik elkötelezettek a hálapénzzel és egyéb etikátlanságokkal szemben. Az orvosok többsége is becsületes, nem azért lépett erre a pályára, hogy meggazdagodjon – ezt egyébként Lénárd Rita kamarai alelnök mondta nemrég.

Ez az ítélet annyiban mérföldkő, hogy orvos letöltendőt kap hálapénz miatt, és ha ez kell a megtisztuláshoz, akkor legyen ez az ára – fogalmazott Ligeti Miklós.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi képünk illusztráció, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2020.07.24. 08:15
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert