„Klubrádió
Esti gyors

Ilyen béreket szeretnének az orvosok

14/01/2020 22:12

| Szerző: Klubrádió

A rezidenseknek 680 ezres, a 20 éves gyakorlattal rendelkező szakorvosoknak 1.650 ezer forintos bruttó alapbért javasol a Magyar Orvosi Kamara.

2020. január 14. Esti gyors - részlet 20.01.14. Kincses Gyula
09:45
00:00

Konkrét számokkal, bértáblával, életpálya modellel állt elő a MOK új vezetése. Az osztrák fizetések kétharmadát tartják reálisan elérhető célnak, ez olyan bérszínvonal, amely felmérésük szerint már itthon tartaná az orvosokat. A számok: egy rezidensnek 680.000 forintos, egy 20 éves gyakorlattal rendelkező szakorvosnak 1.650.000 forintos bruttó alapbért tartanak reálisnak, egy már a pályája vége felé járó orvosnak pedig valamivel több, mint 2.000.000 forintot.

Kincses Gyula, a kamara elnöke ezért hálapénzmentes, tisztességes ellátást, kipihent orvosokat ígér a társadalomnak. Az Esti gyorsban arról is beszélt, hogy a béremelésnek viszonylag gyorsan meg kellene történnie, a „csepegtetett” emelésnek ugyanis nincs igazi hatása, nincs sem szakmai, sem társadalmi haszna. Az világos, hogy az idei költségvetésben ennek nincs meg a fedezete, de a szükséges törvényeket, rendeleteket el lehet fogadni, illetve meg lehet alkotni. Az év végén már pénzben is lehet jelezni a szándékot, 2021-ben pedig végrehajtható a béremelés.

Az elnök külön kitért a hálapénz kérdésére. Az ellátásért, jobb körülmények biztosításáért pénzt kérni ma is törvénytelen. Amikor a beteg, vagy hozzátartozója megkérdezi az ellátás után, hogy mivel tartozik, a helyes válasz ma is az, hogy semmivel. Amennyiben a beteg ennek ellenére is pénzt akar adni, akkor azt bizonyos körülmények között, igazgatói engedéllyel az orvos elfogadhatja, de ez a gyakorlat sem egészséges.

Ahhoz, hogy az egészségügy tisztességesen, kiszámíthatóan, átláthatóan működjék, tisztességes bérekre van szükség – hangsúlyozta Kincses Gyula.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.01.14. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván