„Klubrádió
Esti gyors

Először a csúszópénzeket váltsuk le, aztán jöhet a NER – Rózsa Péter jegyzete

9/09/2019 18:02

| Szerző: Klubrádió

Nem csodálkozunk a csillagászati összegű korrupción, mert a csúszó-, hála- és ajándékpénz adása, ez, a mocskos kis alkukra épülő rendszer természetes. Ha ugyanis magunk naponta gyakoroljuk kicsiben, a nagybani eseteket is lenyeljük. Először ezt kellene leváltani. Utána jöhet a NER.

2019. szeptember 09. Esti gyors / részlet, Rózsa Péter jegyzete (19.09.09.)
02:32
00:00

A korrupcióról szólva Bod Péter Ákos közgazdász professzor azt írja: Az Eurobarometer 2017-es nagymintás felmérése szerint a legtöbb uniós tagállamban többséget alkotnak azok, akik a hatósági emberek jóakaratának ajándékkal, pénzzel való megszerzését elítélik, de mindenhol találhatók olyanok, akik a döntéshozók korrumpálását elfogadhatónak tartják. Ezek aránya a megkérdezetteken belül hazánkban a legnagyobb: a magyarok 50 százaléka rendben levőnek tekinti az ajándékadást, 39 százaléka a pénzfizetést. E két viselkedési norma vonatkozásában a magyar mutató, mondani sem kell, toronymagasan meghaladja a nyugati országokét, de még a románnak, bolgárnak is kétszerese... 

De mi lehet ennek az oka – kérdem én? Hát a hálapénz. Keresve sem találni a közelben olyan országot, ahol a szocializmus idején ilyen mértékben elterjedt volt a szolgáltatások árán felül juttatott baksis. Emlékezzenek vissza a '60-as évek közepétől a benzinkutas, a pincér, a kávéfőző kisasszony, a takarítónő, az autószerelő, a szobafestő na és elsősorban az orvos, a kórházi nővér és a betegszállító kérés nélkül kapott pénzt a hivatalos áron felül, mert csak így remélhettük, hogy a tankoláskor nincs túlpörgetve a számláló, a kávé nem zaccból készül, a takarítónő a szekrény mögött is felmos, az autószerelő nem valami ócska, javított, hanem új alkatrészre cseréli a rosszat, a szobafestő nem hagyja ki az enyvet a mosófestékből, az orvos odafigyel ránk, nemkülönben a nővér és a betegszállító sem felejti a huzatos lépcsőházban a tolószékben ücsörgő nagymamát.

Így éltünk, és hát ez annyira a vérünkké vált, hogy ma nem az állami szintre emelt korrupción, a sokszor csillagászati összegek eltüntetésén hüledezünk, hanem nem hüledezünk. Nem, mert a csúszó-, hála- és ajándékpénz adása, ez, a mocskos kis alkukra épülő rendszer természetes. Maga a rendszer természetünknek kedves. Ha ugyanis magunk naponta gyakoroljuk kicsiben, a nagybani eseteket is lenyeljük. Ennyi. Először ezt kellene leváltani. Utána jöhet a NER.

Rózsa Péter jegyzetét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. szeptember 09. 18.00