„Köszönjük
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: a jövő meggyilkolása

29/07/2019 09:37

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor és az ő szűk köre évente mintegy nyolcvan milliárd forintnyi járadékhoz jut - erre lehet következtetni a nyilvános adatokból. Nem az a legfőbb baj, hogy hozzájutnak.

2019. július 29. Reggeli gyors - részlet 19.07.29. Bod Péter Ákos
08:10
00:00

Becslések szerint évente mintegy 80 milliárd forint extraprofit jut a NER-lovagoknak, tehát az Orbán-családnak, illetve az ő szűk körének. Ez úgy értendő, hogy a különböző cégek normálisnak mondható piaci nyereségén kívül jutnak még nagyjából ennyi pénzhez a kegyeltek. Magyarul: kaszálnak. Közbeszerzéseken, pályázatokon, mindenütt, ahol az államnak beleszólása van. Persze ez a 80 milliárd nem pontos szám, inkább csak nagyságrendet jelez – mondja Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Mi ezzel a gond, azon túl, hogy igazságtalan?

Például az, hogy ez a pénz, amely a kiválasztottakhoz jut, valahonnan hiányzik. Miután állami megrendelésekről, így az adófizetők pénzéről van szó, amit mondjuk egészségügyre, oktatásra kellene fordítani. Tulajdonképpen a politika kegyeltjei mások kárára gazdagodnak.

Azonban Bod Péter Ákos szerint ennél is nagyobb a veszély: a rendszer a jövőt gyilkolja meg. Bármelyik csókos kinézhet magának akár egy óriási céget is, azt megvásárolhatja, de nyilvánvalóan nem tudja hatékonyak működtetni. Nem abból gazdagodott meg ugyanis, hogy tehetségesebb, szorgalmasabb, ügyesebb volt a versenytársainál, hanem egész másból. Ez a mentalitás az egész gazdaságot rombolja. A másik nagy veszély pedig az, hogy borzalmas mintát ad a fiatalságnak. Ha beállnak a sorba, akkor juthatnak valamire, ha nem, akkor nem. További veszély, hogy ez a rendszer nem csak állami szinten működik, hanem helyi szinten is. Egy városi, kisvárosi, falusi kiskirály is kialakíthatja a saját birodalmát, és ezzel teljes a rendszer.

Nem véletlen, hogy a Fidesz-rendszert két réteg támogatja igazán: a leggazdagabbak és a kiszolgáltatott szegények.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.07.29.
Műsorvezető: Szénási Sándor