„Klubrádió
Reggeli gyors

Népszavazás lehet a vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséről

4/07/2019 12:16

| Szerző: Klubrádió

A legnagyobb probléma a vagyonnyilatkozatokkal, hogy azokat senki sem ellenőrzi  - mondja a szakértő, aki szerint valós társadalmi igény van a népszavazás mögött, kérdés, hogy megvalósul-e.

2019. július 04. Reggeli gyors / részlet, Léderer Sándor (19.07.04.)
05:56
00:00

Hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek a célja, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal. A kérdést Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerület önkormányzati képviselő nyújtotta be, és úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Erről kérdeztük Léderer Sándort, a K-Monitor ügyvezetőjét, aki azt monda: a legnagyobb probléma a vagyonnyilatkozatokkal, hogy azokat senki sem ellenőrzi. Amikor egy képviselőnek vagy más, erre kötelezett embernek vagyonnyilatkozatot kell tennie, megoldás lenne, hogy össze kelljen vetni ingatlan- és gépjrámű-nyilvántartással, telekkönyvi adatokkal, akár bankszámlákkal is.

A konkrét ügyben már bírósági eljárás is volt, ahol a választási bizottsággal szemben elfogadták ezt a kezdeményezést, sok idő telt el, így nem tudni, lesz-e valójában népszavazás. Azonban - mondta Léderer Sándor - teljesen valós társadalmi igény van emögött, azt szeretnék a magyar állampolgárok, hogy döntéshozóik elszámoljanak a vagyonukkal, és legyen következménye, ha valakik korrupción vagy csaláson keresztül jutottak nagy vagyonhoz.

A rendszer jelenlegi állapotában nem tölti be a feladatát, csak arra jó, hogy újságírók össze tudják vetni, ha az illető háromszor akkora házban lakik vagy kétszer akkora autóval jár, mint amit megadott a vagyonnyilatkozatában, azt nyilvánosságra tudják hozni.

Azonban a népszavazás sikere sem oldaná meg a problémát, szankcionálni is kellene, ha valaki nem tett eleget a szükséges feltételeknek. Valamennyire egyébként most is lehetne ezt vizsgálni, de nincs rá politikai szándék. Tegyük fel, hogy megtörténik a népszavazás, eredményes lesz, akkor is nagyon sok módon felpuhíthatják ezt a képviselők - jelezte Léderer Sándor.

Az intejút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. július 4., csütörtök 08.45
riporter: Lampé Ágnes