„Klubrádió
Reggeli gyors

Saját erőből gazdagodni nem bűn

10/05/2019 10:53

| Szerző: Klubrádió

Gyanakodni akkor kell, ha valaki közpénzek közelébe jutva kapaszkodik fel, politikai hátszéllel.

2019. május 10. Reggeli gyors - részlet 19.05.10. Ligeti Miklós
12:51
00:00

Tiborcz István, a miniszterelnök veje berobbant a leggazdagabbak közé. Mintegy 35 milliárd forintos becsült vagyonnal a 32. helyet foglalta el. Azt, hogy miből jött neki össze ennyi pénz, csak találgatni lehet – véli a korrupciókutató Ligeti Miklós.

A Transparency International jogi igazgatója szerint gazdagnak lenni persze önmagában nem bűn, mint ahogy szegénynek lenni sem az. Ott a probléma, ha valaki akkor vagyonosodik szemtelenül, amikor közpénzek közelébe kerül, mint például Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István.

A kormányfő veje esetében nagyon valószínű, hogy bűnszervezet jellegű korrupcióról volt szó, nagyon sok embernek kellett behunynia a szemét, illetve kellett segédkeznie, hogy a csalás megtörténhessen. Egyelőre következmények nélkül. A feltételezett vádak ugyan olyan súlyosak, hogy ezeket az ügyeket még évtizedek múlva is lehetne vizsgálni, bár Ligeti Miklós szerint ez csak elvi lehetőség.

Erre utal Simicska Lajos története is, aki szintén közpénzekhez jutott, de hatósági vizsgálatok nem folytak. Még akkor sem, amikor kiderült, hogy képes adni a piaci árnak megfelelő ajánlatot is, de ez nem volt érdeke a politikának, mert abból a pénzből már nem lehet lenyúlni. Így aztán alkut kötött, valamennyi neki is maradt, de nem támad senkit, egyszerűen levonult a pályáról. Ez amolyan oroszos megoldás. Megtehette volna, hogy külföldön versenybe száll egy-egy munkáért, de az ilyen lefölöző cégek a piacon valódi versenyben nem állják meg a helyüket.

Az emberek már beárazták, hogy ilyen itt a világ, a korrupció egyelőre nem erodálja a rendszert, mert büntetések és következmények nélkül lehet csalni. Ráadásul az Orbán rezsim az ideológiai mázat is megtalálta, nevezetesen, hogy új burzsoáziát épít, miközben csupán a közpénzek lenyúlása történik.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert és Pikó András. Címlapkép: Facebook.