„Klubrádió
Reggeli gyors

Korrupció pedig van, ha tetszik, ha nem

12/06/2020 10:19

| Szerző: Klubrádió

Európában a magyarok fogadják el leginkább a korrupciót, 77 százalék szerint ez az üzlet része, a hálapénz pedig az egészségügyé. Kevesen ismerik be, hogy fizettek már valamiért.

2020. június 12. Reggeli gyors - részlet 20.06.12. Mikola Bálint
11:12
00:00


A korrupciót a politikához kötik az emberek, a közhatalommal történő visszaélést, a politikusok rokonainak előnyben részesítését tekintek annak mintegy 70 százalékban, a rendőrök megvesztegetését, vagy a hálapénzt már jóval kevesebben ítélik korrupciónak, mint ahogy a számla nélküli munkát is. Ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyről Mikola Bálint, a Transparency International munkatársa, a kutatás vezetője beszélt a Reggeli gyorsban.

A többség, a megkérdezettek mintegy 80 százaléka azt állítja, hogy nem fizetett kenőpénzt, nem vesztegetett meg közfeladatot ellátó személyt. Ez így nyilvánvalóan nem igaz. Akik mégis vállalták, hogy fizettek, azok leggyakrabban az orvosi hálapénzt említették meg, voltak, akik úgy vélték, hogy jobb szolgáltatást vásároltak, mások azt állították, hogy csakis így, azaz nem hivatalos juttatással kaptak meg valamit. 40 százalék szerint a hálapénz az egészségügy elidegeníthetetlen része, akár egyetértünk vele, akár nem.

 

Az Eurobarométer felmérése szerint a magyarok 57 százaléka véli úgy, hogy az elmúlt 3 évben nőtt a korrupció az országban. 73 százalék szerint az üzleti siker elérésének egyetlen módja, hogy legyen az embernek politikai kapcsolata. Hogy ez széles körben elterjedt problémát jelent, azt a megkérdezettek 87 százaléka mondja. A magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálásával nagyon kevesen elégedettek, 80 százalék nem az. Ugyanakkor csak 32 százalék válaszolta azt, hogy a korrupció kihatna a mindennapi életére.

Van egy érdekes eredménye a felmérésnek, amire maguk a kutatók sem igazán számítottak. Ez pedig az, hogy a korrupciót nagyobb arányban az idősebbek utasítják el, a fiatalok könnyebben, jobban tudomásul veszik, elfogadják. Mikola Bálint szerint enne az lehet az oka, hogy ők még nem találkoztak közvetlenül a jelenséggel, vagy csupán néhány alkalommal, ezért talán nem tapasztalták az árnyoldalát, nem ismerik a korrupció valódi természetét, romboló hatását, míg az idősebbek zöme igen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.06.12. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert