„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Abból baj lesz, ha az Orbánnál jól fekvők akarják rendbe tenni a gazdaságot

4/06/2020 11:42

| Szerző: Klubrádió

Jó lenne elkerülni, hogy egy állami pénzekkel jól megtámogatott, de nagyon szűk üzleti kör juthasson csak igazi lehetőségekhez a nehéz időket élő gazdaság konszolidációjában. A verseny háttérbe szorítása, a gazdasági hatalom túlzott koncentrációja óriási gondokat okozhat, a politikában is – véli Bod Péter Ákos közgazdász. Arra is kitért, hogy bár a magyar kormány sokat beszél a munkahelyek megvédéséről, egyelőre mégis feltűnően szűkösen bánik az erre szolgáló forrásokkal.

2020. június 04. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Bod Péter Ákos 2020.06.04.
06:04
00:00

Jóval nagyvonalúbbnak kellene lennie a kormánynak a munkahelymegtartó, gazdaságot segítő lépéseikor, vagyis többet kellene ezekre a célokra költenie. Nem biztos, hogy a koronavírus-járvány miatti vállalati leállások következményeit el lehet annyival intézni, hogy majd jön a visszapattanás – mondta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke hangsúlyozta, a korábbi krízisek tapasztalatai azt mutatják, válságos időszakokban nagyon könnyen meggyengül, tönkremegy egy cég, erősen sérülnek a munkakapcsolatok, miközben külső segítséggel túlélhetne a vállalkozás, és a válság múltával újra erőssé, hatékonnyá tudna válni. A kormánynak nem jószívűségből érdemes ezekre áldoznia, hanem mert megéri – bár az sem baj, ha jó szívű egy kormány – tette hozzá.

Ha tehát az államnak van hozzá eszköze, segítenie kell a túljutást az átmeneti kríziseken, ha pedig nem időleges válságról van szó, akkor az alkalmazkodást az új körülményekhez, például az átképzések, az új struktúrák kialakításának támogatásával. Egyelőre azonban, bár a magyar kormány sokat beszél a munkahelyek megvédéséről, mégis feltűnően szűkösen bánik az erre szolgáló forrásokkal, legalábbis európai összehasonlításban.

A jegybankról tartottak konferenciát a CEU-n
 
 Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke a Liberális Magyarországért Alapítvány egykori jegybankelnökök részvételével megtartott konferenciája előtt a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) 2015. május 20-án.  MTI Fotó: Marjai János

Bod Péter Ákos szerint tanulságos visszatekinteni az 1990 körüli átalakulásra, ami nagyon gyors termeléscsökkenéssel indult és nagyon nehéz, lassú keserves helyreállítással ért véget. Ebben az időszakban nem csak rosszul teljesítő, elavult cégek mentek tönkre, hanem olyan nagy nevű vállalatok is elúsztak, amelyeket azóta is fájlalhatunk, ezek ugyanis külső támogatással valószínű, újra prosperáló vállalkozásokká válhattak volna. ( A témáról nemrég hosszabb cikket írt a G7-re Bod Péter Ákos, ami itt olvasható.)

A közgazdász azt is hangsúlyozta, amikor segítségről beszél, nem azt érti alatta, hogy politikailag jól fekvő szereplők jelennek meg állami pénzekkel a hátuk mögött, és ők konszolidálják a gazdasági élet többi, bajba jutott részét.

Az látszik ugyanis, hogy az elmúlt időszakban soha nem látott mértékben áramlott közpénz egy nagyon szúk üzleti körhöz, ami azonban gazdaságilag nem biztos, hogy a leghatékonyabb forrásfelhasználást eredményezi. Ennek a kedvezményezett körnek ez kétségtelenül ragyogó periódus volt, és a miniszterelnök is a legnagyobb eredményei közt tartja számon, de nem biztos, hogy ilyenkor a legjobb helyre megy a vagyon, másrészt a gazdasági hatalom koncentrációja óriási politikai és gazdasági gondokat okozhat. Az a kultúra ugyanis, amely a világban megemelte a termelékenységet, a hatékonyságot, nem erre a szisztémára, hanem a versenygazdaságra épült fel – tette hozzá a volt jegybankelnök.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bod Péter ákossal
2020. június 04., csütörtök 07.15
riporter: Dési János