„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: A pénz akkor jó, ha stabil

13/02/2020 21:38

| Szerző: Klubrádió

Úgy látszik, az MNB is észrevette, hogy az alapkamat nem szent tehén. A volt jegybankelnök szerint jó, hogy végre történt egy verbális intervenció.

2020. február 13. Esti gyors-részlet (2020.02.13. Bod Péter Ákos-interjú)
08:20
00:00

Az mindenképpen káros, ha a forint árfolyama ilyen hektikusan mozog. Egy napon belül is óriási ingadozásokat mutat. A fogyasztói árindex jelentős –és folyamatos- emelkedése végre arra késztette a Magyar Nemzeti Bankot, hogy megszólaljon. Igaz, hogy nem maga az elnök, hanem egy helyettese tette ezt meg, ami kicsit furcsa, de történt valami.

Szinte mindegy is, hogy mit mondott, a lényeg, hogy megszólalt – mondja Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke. Azért az mégis lényeges, hogy ha az alapkamat mostani emeléséről nem is volt szó, annyi látszik, hogy azt az MNB már nem tekinti szent tehénnek, mint ahogy eddig tette, s talán már nem ragaszkodik az elvhez, hogy a kamat akkor jó, ha alacsony.

Igaz, a korábbi bankelnök hivatala idején azon a véleményen volt, hogy „erős ország, erős forint”. Ezt ma sem tagadja meg.

A Magyar Nemzeti Banknak rengeteg eszköze van arra, hogy a forint árfolyamával is foglalkozzon. A mostani verbális intervenció átmenetileg segíthetett, de közép- és hosszútávon nem megoldás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.02.13. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes