„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Véget ér az aranykor

21/11/2019 05:57

| Szerző: Klubrádió

Nagyon úgy tűnik, hogy jövőre nem ismétlődik meg az elmúlt néhány év sikere a magyar gazdaságban, ami azt is jelenti, hogy a munkavállalók is kisebb gyarapodással számolhatnak. Nem most kellene erőltetni a minimálbérek nagy mértékű emelését – erről beszélt a Klubrádióban Bod Péter Ákos közgazdász.

2019. november 20. Esti gyors-részlet/Interjú Bod Péter Ákossal (19.11.20.)
06:20
00:00

A magyar munkaerőpiacról dolgozók százezrei hiányoznak, amit a szakszervezetek jó szimattal arra használnak fel, hogy a minimálbér jelentősebb emelését követeljék. Korábban már volt egy megállapodás, amelyben idénre 8 százalékos mértéket határoztak meg, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség már hetekkel ezelőtt közölte, hogy ennél nagyobb, 10, akár 15 százalékos emelést akar.

Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök szerint most nehéz megmondani, hogy a cégek állapota lehetővé teszi-e a jövőre szóló nagyobb mértékű minimálbéremelést, mert a magyar gazdaság számára 2019 valóban erősebben alakul a vártnál, az azonban kérdés, a lendület kitart-e jövőre és azután is – miközben idén az infláció is viszonylag magas.

 
 Forrás: Pixabay
 

A nagy mértékű minimálbérnövelés megalapozottságáról alkotott elképzelés, félő, az idei, illetve az utóbbi néhány év gazdasági helyzetének projekcióján alapul – véli Bod Péter Ákos – miközben látszik, hogy 2020 nem olyan lesz, mint a mostani év. A jövő évre nem vetíthető ki a 2017-2019 közötti „aranykor” – hangsúlyozta a Corvinus Egyetem tanára. Több nagy cég már idén bejelentette – Audi, Dunaferr, Lehel hűtőgépgyár – hogy nem vesznek fel munkaerőt, sőt elbocsátanak, mert nem látják a megfelelő volumenű megrendeléseket.

Megjegyezte, az is a nagy mértékű változtatás ellen szólhat, hogy megdrágulna a munkaerő, ami pedig megnehezítheti a dolgát azoknak, akik az emelés után szeretnének belépni a munkaerőpiacra. Ez akár száz-kétszázezer embert is érinthet. Ajánlott tehát az óvatosság, mert a gazdasági viszonyok nagyon gyorsan és nagy mértékben változhatnak – tette hozzá az egyetemi tanár.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Archív - Bod Péter Ákos 
MTI Fotó: Soós Lajos
 

A szakszervezeteknek tehát nem csak a munkavállalók legrövidebb távú érdekeit kellene átgondolniuk, hanem komolyabb elemzések alapján azt is, mit bír el a piac. A nagyobb cégeknek még nem is okozna akkora problémát az emelés, mert viszonylag kevés dolgozójuk kap minimálbért, de sok kis- és közepes vállalkozásnak már nehezedhetne a helyzete, mert kevéssé gépesítettek, költségükben magas a bérhányad, ezért nem biztos, hogy legálisan és fenntarthatóan meg tudnák oldani a minimálbéresek juttatásainak növelését. 2019 vége tehát valószínű, nem az a pillanat, amikor két számjegyű minimálbéremelést lehetne kicsikarni – hangsúlyozta.

Bod Péter Ákos arról is beszélt, ma rengeteg vállalkozás automatizál, amiben – külön-külön vagy egyszerre – a technológiai követelmények növekedése, a bérek emelkedése és a létszámhiány játssza a fő szerepet.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Esti gyors/Interjú Bod Péter Ákossal
2019. november 20., szerda 18.35
riporter: Szénási Sándor