„Klubrádió
Megbeszéljük...

Feltűnően sok embert rúgtak ki

26/07/2019 20:09

| Szerző: Klubrádió

Tömeges elbocsátásokat tapasztaltak a feldolgozóiparban, elsősorban a kölcsönzött munkavállalók vesztik el sorban az állásukat – mondta a Klubrádióban a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. Nem látják, hogy a következő hónapokban a tendencia megfordulna.

 

2019. július 26. Megbeszéljük-részlet/Interjú László Zoltánnal (2019.07.26.)
14:55
00:00
Rendkívül nagy változás zajlik a hazai feldogozóiparban, a cégek rendelésállománya nagyon nagy mértékben csökkent, ami elbocsátási hullámot váltott ki. Az áprilisban feltűnővé vált leépítések a teljes feldolgozóipart érintik, így többek között az autóipart, a szerszámgépgyártást, a gépgyártást és a fémfeldolgozást is – mondta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán.

Az elbocsátások szerinte főként a közvetített, illetve kölcsönzött munkavállalókat érintik, ők veszítik el sorban az állásukat. A másik jelenség, hogy a határozott idejű szerződéseket a feldolgozóiparban jellemzően nem hosszabbítják meg, és nem töltik fel a fluktuáció miatt megüresedett állásokat, illetve létszámstopot rendelnek el a vállalkozások.

Csak a Vasas Szakszervezeti Szövetség által lefedett munkahelyeken egyetlen nap alatt, az ország több pontján április 30-ról május 1-re kétezer kölcsönzött dolgozónak szűnt meg az állása. László Zoltán szerint ez a szám megdöbbentő volt a szakszervezet számára.

László Zoltán szerint egyelőre bizonytalan a jövő, nem látni a pozitív trendeket, ezért a következő hat-nyolc hónapban nem számítanak javulásra, inkább további elbocsátásokra. A bizonytalanság okai közé tartozik az új technológiai fejlesztések hiánya. Például az autóiparban a hagyományos belsőégésű motorok hajtásláncának kiváltására még nincs meg az új kiforrott fejlesztés, ami a dömpingszerű gyártáshoz kellene – mondta a szakszervezeti vezető.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy a más területeken jellemző munkaerőhiány nem segít minden elbocsátott emberen, csak a szakképzetteken, a többiek nehezen találnak új állást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú László Zoltánnal
2019. július 26., péntek 17.15
riporter: Bolgár György