„Klubrádió
Reggeli gyors

Elérte a csúcsot az autóipar, jöhet a lassulás

6/06/2019 14:25

| Szerző: Klubrádió

Elérte a válság előtti csúcsát a járműipar és a hozzá kapcsolódó ágazatok. Egyelőre nincs recesszió, de az látszik, hogy nem lehet csak egy forgatókönyvvel készülni – vélekedik az elemző.

2019. június 06. Reggeli gyors / részlet, Németh Dávid elemző (19.06.06.)
06:17
00:00
Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét arról kérdeztük, hogy a Népszava információi szerint egy nyugat-dunántúli és egy dél-dunántúli járműipari üzemben is négynapos munkahetet rendeltek el májustól, egy harmadikban pedig most tervezik bevezetni. Számos jármű- és fémipari cégnél létszámstop van, a megüresedett helyeket nem töltik fel, a lejáró határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítják meg.

Az elemző közölte: elég nagy szeletet hasít ki a magyar ipar teljesítményéből a járműgyártás, az exportnak és a hazai összterméknek is jelentős részét adja. Az alkatrészgyártással együtt akár 14-15 százalékot is kitesz az autógyártáshoz kapcsolódó iparunk a GDP-ben, ezért nagyon fontos, hogy alakul az ágazat jövője.

Azt mondta: az autógyártás további felívelésének nincs nagyon nagy tere, mivel függ attól, hogy alakulnak az értékesítések Európában és áttételesen Kínában. Az elmúlt négy-öt év alatt elérte azt a csúcsot az autóértékesítés, mint a válság előtt. Rengeteg mutató szerint elérte a csúcsát a növekedés, innen már enyhe lassulás jöhet, talán ennek látjuk a jeleit az említett példákban – közölte. Kicsit vissza kell vágni a termelést, mert nem biztos, hogy el tudnak adni mindent.

Németh Dávid összegzése szerint tehát a töretlen növekedés nem marad meg. Egyelőre nincs recesszió, de már nem lehet csak egy forgatókönyvre készülni, arra, hogy szépen növekednek az értékesítések, ezáltal a gazdaság is.

(címlapi kép: Flickr.com)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 6., 06.45
Műsorvezető: Rózsa Péter