„Klubrádió
Esti gyors

Orvosi kamara: jobban fertőz a vírus, meredek emelkedés jöhet

7/09/2020 19:28

| Szerző: Klubrádió/szg

Újabb rekordot döntött a napi koronavírusos esetek száma az országban. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint vélhetően ennek az az oka, hogy jobban fertőz a vírus, nem sokkal több tesztből sokkal több a pozitív. Az egészségügyért a legtöbbet azzal tudnánk tenni, ha az emberek nem rettegnének, de komolyan vennék az amúgy nem szigorú szabályokat, tartanák a távolságot, hordanák a maszkot – hangsúlyozta.

2024. április 18.
00:00
00:00

Ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma az országban, egy nap alatt 576 új eset volt, és egy ember halt meg. Növekszik a fertőzöttek száma, már több, mint a gyógyultaké. Minek köszönhető ez, egyre több embert ér el a vírus, vagy többet tesztelnek? – kérdeztük Svéd Tamást, a Magyar Orvosi Kamara titkárát az Esti gyorsban.

Azt mondta: sajnos nagy valószínűséggel az előbbi, részben azért, mert annyival nem lett több teszt, mint amennyi volt eddig, viszont hasonló számú tesztből több a pozitív, tehát jobban fertőz a vírus. Az a szám, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább, most 2 fölött van, ez pedig meredek emelkedést vetít előre.

A MOK hogy látja, felkészült a magyar egészségügy a második hullámra? – kérdezte műsorvezetőnk. Svéd Tamás közölte: kevesen vannak az orvosok, a szakdolgozók, és vannak olyan hírek, hogy a járvány tavaszi szakasza óta 6000 ember tűnt el a közegészségügyből; idős orvosok nem tértek vissza, fiataloknak elegük lett a helyzet kezeléséből. Most már egyre inkább a magánegészségügy szívja el őket, ahol rendezettebb módon sokkal jobban lehet keresni.

Hangsúlyozta: az egészségügyért a legtöbbet azzal tudnának tenni az emberek, ha nem rettegnének, de komolyan vennék az amúgy nem szigorú szabályokat, tartanák a távolságot, hordanák a maszkot.

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a fővárosi töme
 
 Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Széll Kálmán téri metróálllomáson 2020. április 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 


Továbbra is igaz, hogy a koronavírus nem mindenkire egyformán veszélyes, leginkább az idős emberekre, és van még egy veszélyeztetett csoport, az egészségügyi dolgozók – közölte. Az ő megfertőződésük jelenti a legnagyobb veszélyt a társadalomra, egyrészt, ha elkapják, éppen a legveszélyeztetettebbeknek adják tovább, másrészt ha kiesnek a munkából, még nehezebb lesz az egészségügy helyzete.

Minden alkalommal hangsúlyozzák a kormányzati portálon, hogy a krónikus betegek halnak bele a koronavírusba. Ez szerinte gyengítheti a szabálykövetést azoknál, akik egészségesnek és fiatalnak érzik magukat. Azonban itt a szolidaritás a fontos, az utóbbi csoportnak védenie kell a kevésbé egészségeseket is.

Az ősz az influenzaszezon kezdete is, és Svéd Tamás azt mondta: egyetért azzal, hogy minél többen adassák be az influenzaoltást, kiemelte, ők egyértelműen az oltások mellett állnak. Manapság sokan hajlamosak elfelejteni, hogy az oltások mennyit adtak az emberiségnek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. szeptember 07., hétfő 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály