„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: A kicsontozott szociális rendszert összedöntötte a járvány

7/09/2020 13:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Minősíthetetlen higiénés állapotokról, kiskorúak testi-lelki egészséget veszélyeztető helyzetről számolt be a fenntartó jelentése a zalaegerszeg-pózvai szociális otthonban, ahol fogyatékkal élő embereket gondoznak. Közülük majdnem mindenki elkapta a koronavírust a járvány első hulláma alatt – mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerint ez az intézményvezetés hibáinak és annak is köszönhető, hogy a kormány hagyta tönkremenni a szociális rendszert.

2020. szeptember 07. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (20.09.07.)
07:00
00:00

Minősíthetetlen higiénés állapotok, kiskorú testi-lelki egészséget veszélyeztető helyzet: koszos, etetéshez használt szonda, hiányzó tisztálkodási eszközök, üres fertőtlenítő-adagoló, szabályokat nem ismerő dolgozók, sebészi maszkban fertőzött gyermeket fürdető gondozó, ajtó nélküli koedukált vécék” – írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki annak járt utána, a járvány idején hogy bántak a zalaegerszeg-pózvai szociális otthon lakóival, fogyatékossággal élő emberekkel.

A Reggeli gyorsban azt mondta: nagyon súlyos helyzeteket, brutális állapotokat tártak fel. Szerinte a kormány iszonyatos mértékben hagyta megroggyanni az egészségügyet és a szociális rendszert, így ezeket felkészületlenül, kicsontozottan érte el a koronavírus-járvány, ami tönkretette a működési feltételeket. Olyan otthonban volt, ahol az ápoltak közül gyakorlatilag mindenki megfertőződött (április és augusztus között hatan meghaltak, közülük hivatalosan egy ember halálát okozta közvetlenül a vírus) és a gondozók közül is sokan. Előtte se volt rózsás a helyzet, de amit a koronavírus behozott, azután „gyakorlatilag összedőlt a rendszer”, az információi szerint – és mindent nem is mert kiírni, mert a hatóságoknak kell vizsgálnia – ami ott történik, az ellehetetleníti, hogy méltóképpen gondozzák az embereket.

Ellenőrizte a zalaegerszegi járási hivatal a helyzetet, de értesülései szerint nem megfelelően. Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordult, és úgy tudja, most a fenntartó vizsgálódik, ha ezután sem lesz érdemi lépés, akkor neki is tovább kell mennie. Jelezte: pénteken volt ott, akkor 24 ott dolgozó jutott 100 emberre, közülük 22-nek nem volt meg az elvileg szükséges képesítése. Most már boldog-boldogtalant fölvesznek, nem tudnak válogatni – tette hozzá.

Nem akarták neki odaadni a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jelentését, de máshonnan megszerezte: ennek alapján a kormány és az intézmény vezetése is hibázott. Nem volt elég védőeszköz, és azt se tudták megfelelően használni. Hangsúlyozta: száz olyan ember van ott, aki középsúlyos és súlyos fogyatékossággal él, nekik nincs érdekérvényesítő képességük, ahogy a családtagjaiknak sem. Méltatlan körülmények között kell lenniük, a fentieken kívül példaként említette, hogy egy ötéves kisgyermeket etetés idejére egyszerűen bezártak egy szobába. Nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy ott száz embert gondozzanak, és nem véletlen, hogy a covid így tudott tarolni ebben az intézményben – vélekedett a képviselő.

Szél Bernadett elmondta azt is: a járvány miatt nem ment be a gondozottakhoz, nehogy esetleg megfertőzze őket. A vezetőséggel, sok dolgozóval, hozzátartozókkal beszélt, jelentéseket kapott meg, és mindent átolvasott.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Szél Bernadett/Facebook

Reggeli gyors
2020. szeptember 7., hétfő 08.20
Műsorvezető: Szénási Sándor