„Klubrádió
Reggeli gyors

Figyelem! Robbant a koronavírus

14/09/2020 14:12

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Magyarországon és Csehországban a napokban három-ötszörösére emelkedett az esetszám. A fő ok a felelőtlenség.

2020. szeptember 14. Reggeli gyors - részlet 20.09.14. Ócsai Lajos
06:17
00:00

Az egész világon nő a megbetegedések száma, nem sikerül visszaszorítani a koronavírus-járványt. Az Amerikai Egyesült Államok, Brazília, India áll a szomorú lista élén. Érdemes elgondolkodni azon, hogy Indiában sokkal rosszabb szociális körülmények között, sokkal rosszabb egészségügyi ellátás mellett mégsem akkora a halálozási arány, mint Amerikában. A kérdésre vélhetően az a válasz, hogy egy fejletlenebb országban nyilván megbízhatatlanabb az adatközlés, nehezebben jutnak el a betegek orvoshoz, tehát valószínűleg jóval többen halnak meg, csak nem tudni róluk.

Közép-Európát tavasszal kímélte a járvány, az elmúlt hetekben azonban olyan meredeken emelkednek a járványgörbék, mint szinte sehol máshol. Csehországban, Magyarországon háromszorosára, ötszörösére ugrott hirtelen a napi esetszám. Mi ennek az oka? Ócsai Lajost az ÁNTSZ járványügyi főosztályának volt vezetőjét kérdeztük erről a Reggeli gyorsban. Nos, a tendencia részben természetes, ősszel minden légúti fertőzés jobban terjed, mint nyáron.

Tavasszal az emberek fegyelmezettek voltak, talán megijedtek, talán más ok miatt, de igyekeztek betartani a szabályokat, óvintézkedéseket. Nyáron viszont a többség ellazult. A sok utazás, külföldi nyaralás, fiataloknál a bulizás sajnos megtette a hatását. A vezető politikusok magatartása is lazított a fegyelmen, nem viseltek maszkot, nyaralgattak, sokan érezhették úgy, ha ők meg merik tenni, akkor nincs is veszély. A határellenőrzés laza volt, a tesztek a többség számára elérhetetlenek, vagy nagyon drágák. Ez mind-mind hozzájárult a betegség terjedéséhez.

Most, hogy elkezdődött az iskola, itt a következő veszély. A közösségben úgy fertőződhetnek meg a gyerekek, hogy észre sem veszik, hiszen a tüneteik enyhék, vagy nem is jelentkeznek. Amikor viszont esetleg otthon kell maradniuk, akkor többnyire a nagyszülőknek kell majd rájuk vigyázniuk, hogy a szülők ne veszítsék el a jövedelmüket, sőt a munkahelyüket, és ha a nagymamák, nagypapák fertőződnek meg, akkor bizony meg fog nőni a halálozási arány. A legtöbbjüknek ugyanis van valamilyen betegsége, jönnek a szövődmények.

Még nagyobb lesz a probléma a szegény, hátrányos helyzetű embereknél. Ha ilyen közösségekbe jut be a fertőzés -ami eddig nem volt jellemző-, akkor még többen fognak belehalni. Hiszen olyanok a szociális körülményeik, az egészségi állapotuk, és olyan nehezen jutnak orvosi ellátáshoz, hogy vajmi kevés esélyük van a koronavírussal szemben.

A mostani becslés szerint az emberek 1,5 százaléka lehet vírushordozó Magyarországon, de félő, hogy ez az arány a közeljövőben durván emelkedni fog.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
202.09.14. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor