„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Lesz kórház a nagyságos uraknak, és lesz a pórnépnek

11/09/2020 17:55

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormányzati ügynökség magánbiztosítót keres arra, hogy a hivatali dolgozókat várólista nélkül ellássák, ha pedig műtétre van szükségük, akkor a többi beteggel szemben kiemelt elhelyezést kapjanak. Kunetz Zsombor mentőorvos szerint ez nagyon durva irány, és megmutatja a NER kétarcúságát. Nem arról van szó, hogy lesznek szegény- és gazdagkórházak, hanem arról, hogy lesz a kórházuk „nagyságos uraknak” és lesz a pórnépnek – fogalmazott.

2020. szeptember 11. Reggeli gyors / részlet, Kunetz Zsombor (20.09.11.)
08:00
00:00


A 24.hu olvasók koronavírus-fertőzésének tesztelésének alapján azt írja: a mentők túlterhelve rohangálnak, a rendőrök küzdenek a kontaktkutatás és a hatósági karantén ellenőrzésnek extra feladataival, a járványügy pedig köddé vált. 

Kunetz Zsombor mentőorvost, egészségügyi rendszerfejlesztőt kérdeztük, aki azt mondta: a mentők problémáira tíz éve próbálja felhívni a figyelmet. Rendkívül rosszul szervezettek, politikailag motivált a jelenlegi vezetés, a megfelelési kényszer irányítja a mentést és nem a szakma. Közölte: valaminek a rovására megy a tesztelés elvégzése. Csodálkozott is, hogy a mentőszolgálatra bízták ezt az extra feladatot, hiszen „gyakorlatilag a saját feladatát nem tudja ellátni”. A megoldás a mentőszolgálat teljes átszervezése lenne, megfelelő menedzsmenttel.

Egy másik cikkről is kérdeztük az egészségügyi szakértőt: az Átlátszó szerdán írt arról, hogy közbeszerzésen keres szolgáltatót a kormányzati ügynökség arra, hogy a hivatali dolgozókat várólista nélkül ellássák, ha pedig műtétre van szükségük, akkor a többi beteggel szemben kiemelt elhelyezést kapjanak.

Úgy reagált: amire a jelek szerint a kormány készül, az egyszerűen megdöbbentő, párhuzamos ellátórendszer alakulhat ki. Már nemcsak arról van szó, amiről eddig, hogy soron kívüliséget kapnak az államtitkárok a Honvédkórházban, hanem külön biztosítást akarnak kialakítani egy kormányügynökség dolgozóinak egy magánbiztosítóval, párhuzamosan az egészségpénztárral, függetlenül a „pórnép” ellátásától.

A tervek szerint nemhogy nem kell sorba állniuk, hanem bejelentkeznek és odamennek, de ha sürgős műtétre van szükségük, kétágyas kórtermekbe kerülnek. Kunetz Zsombor szerint ez nagyon durva irány, megmutatja a NER kétarcúságát, és túlmutat a kádári SZOT-üdülőkön is. Nem arról van szó, hogy lesznek szegény- és gazdagkórházak, hanem arról, hogy lesz a kórházuk „nagyságos uraknak” és lesz a pórnépnek. Jelentős különbség, hogy a magánegészségügybe bekerülhet bárki, aki meg tudja fizetni, ebbe viszont csak az, aki a rendszer része.

Az is szóba került, hogy 500 egészségügyi dolgozó ingyenjegyet kap a labdarúgó Európai Szuperkupa döntőjére. Ezt megdöbbentő alamizsnának tartja Kunetz Zsombor, bár – tette hozzá ironizálva – előrelépést jelent a Németh Szilárd-féle almához képest. Hangsúlyozta: tisztességes bért kellene fizetni az egészségügyi dolgozóknak, hogy ha akarják, meg tudják venni ezt a meccsjegyet is. A futballmérkőzés megrendezését a járványhelyzetben pedig az örkényi egypercesek világához hasonlította, ahol a mentősök viszik a mérgezett pogácsát a végén.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi képünk illusztráció, forrás: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. szeptember 11., péntek 07.15
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert