„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz Zsombor: Nem lesz egészségügyi reform

28/08/2020 11:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nincs meg a politikai bátorság ahhoz, hogy az egészségügyi rendszert átalakítsák. Ha nem sikerül, abba kormányok bukhatnak bele. Más kérdés, hogy a tétovázás emberéletekbe kerül.

2020. augusztus 28. Reggeli gyors - részlet 20.08.28. Kunetz Zsombor
10:22
00:00

Tíz évre titkosították azt a tervet, amelyet a Boston Consulting Group készített az egészségügy átalakításáról. A terv valószínűleg mindörökre fiókban marad – mondta Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő. Az ágazat ugyanis egy darázsfészek, kormányok bukhatnak bele, ha megbolygatják. Emlékezzünk a 300 forintos vizitdíjra. Ezért biztos, hogy nem lesz reform.

 

Márpedig az egészségügyet alapjaiban kellene felforgatni, csakhogy erre a magyar kormányban nincs szakember. Kiküldtek egy kérdőívet, amely primitív volt, de ez nem elég, még irányt kijelölő kérdéseket is voltak benne. A válaszok alapján készült koncepció titkosítása nonszensz, már csak azért is, mert közpénzből készült. Egészségügyi reformot nem lehet végrehajtani társadalmi párbeszéd nélkül. Kunetz Zsombor szerint ez olyan, mint egy lakásfelújítás, amit valakik elterveznek, elvégeznek, csak épp a lakókat nem értesítik róla. Külön pikantériája a dolognak, hogy egy politikai bosszú is belejátszik. Az önkormányzati választások egyik következménye, hogy sok szakrendelőben vezetőváltás volt. Káderek maradtak állás és nagy pénz nélkül, erre az előre látható kormányzati válasz a központosítás.

Mindezen túl a reform ráadásul pénzbe is kerül, nagyon sok pénzbe. Ugyanez a cég Szlovákiában is készített egy reformtervet, ott nem kellett volna az első fázisban sokat költeni, az ellenzék is támogatta, mégsem lett belőle semmi.

A kormánytagok megfertőzésével kapcsolatban a mentőorvos a maszk viselésének fontosságáról beszélt. Úgy látszik, a „kipcsak vér” sem ellenálló – mondta. Nagyon „macsós” dolog a maszk hanyagolása, de ha nem akarjuk bezárni megint az iskolákat, sőt az egész országot, akkor maszkot kell viselni és teszteket kell végezni, hogy lehessen látni a járvány gócpontjait, illetve a betegség terjedését. A határok lezárása önmagában nem megoldás. A vírus itt van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.08.28. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert