„Klubrádió
Esti gyors

Szlávik: Több az új fertőzött, de kevesebben vannak kórházban

8/09/2020 21:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Továbbra is a maszk és a védőtávolság betartása a vírus ellen a legjobb védekezés – mondta Szlávik János infektológus főorvos az Esti Gyorsban. Hozzátette: jelenleg kevesen vannak kórházban a betegek közül és alig vannak lélegeztetőgépen. A dél-pesti centrumkórházban, ahol ő is dolgozik, 30 embert ápolnak, 5-6-ot az intenzív osztályon. Szlávik János szerint az idősek most fegyelmezettebbek, jobban védik magukat, a fiatalok között azonban gyorsan terjed a vírus, de közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket. 

2020. szeptember 08. Esti gyors / részlet, Szlávik János (20.09.08.)
15:28
00:00

Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosát az Esti gyorsban a növekvő koronavírusos esetszámokról kérdeztük. Hétfőn 576-tal rekordot döntött az új fertőzöttek száma, ez keddre valamelyest csökkent, 341-re.

Sok új fertőzött, kevesen kórházban

Azzal kezdte: különbséget kell tenni a jelenlegi és a tavaszi járványgörbe között. Tavasszal sok idős beteg volt, sokan feküdtek kórházban, intenzíven is. Jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban, egyelőre nagyon kevesen haltak meg. Az ő kórházában 30 embert ápolnak koronavírussal, és 5-6 ember van intenzíven. De sokan úgy tartják, hogy a fiatalok megbetegedését több héttel követi az időseké, nem lehet tehát hátradőlni.

Úgy folytatta: tavasszal mindenkit felkészületlenül ért a járvány, akkor még nem tudták, hogy mit kell tenni, ezért kénytelenek voltak bezárni az embereket. Jelenleg már tudjuk, hogy akik veszélyeztetettek, megvédhetik magukat, ha maszkot hordanak mindenhol, folyamatosan fertőtlenítik a kezüket és kerülik a közeli kapcsolatot a fiatalabb hozzátartozóikkal. Míg a fiatalok, akik úgy gondolják, hogy ez rájuk nem veszélyes, lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot, ráadásul közöttük többen lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és ez a koronavírus egyik legnagyobb veszélye.

Koronavírus - Két koronavírusos beteg van Magyarországon
 
 Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Fotó: MTI/Kovács Attila
 


Elegük van?

Szlávik János azt mondta, sose tartotta aggasztónak a magyarországi halálozási adatokat. Egyébként, tette hozzá, ezek számítása országonként élesen eltér. Vannak államok, ahol csak azokat számítják a koronavírus halálos áldozatának, akik közvetlenül a betegségben haltak meg. Máshol a fertőzést követő két hét számít, ha ennél később hal meg az illető, már nem tekintik koronavírusos halottnak. Magyarországon a halálozási adatok lakosságarányosan nem magasak, ezekkel jól állunk.

Amivel nem állunk jól, az a járvány terjedése, aggasztó a több száz új fertőzött naponta. Viszont – jelezte az infektológus – ők inkább otthon vannak tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, egyelőre kevesen kerülnek kórházba, akár gyermekekről, fiatalokról, fiatal felnőttekről van szó.

Ugyanakkor azt is mondta: riadva látja, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot, az embereknek elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve.

Vegyük komolyan

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint 100 ezer fertőzött lehet az országban. Szlávik János jelezte, az a lényeg, hogy milyen a fertőzés dinamikája. Ha nem tudják átadni a fertőzést, akkor jó a járvány kezelése, ha át tudják adni másoknak, sőt, növelik a fertőzések nagyságát, akkor valamit azonnal tenni kell. Hangsúlyozta: a maszkhasználat és a fertőtlenítés a megoldás. Arról is beszélt, hogy ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás.

Szlávik János közölte: sok mindent még most se tudunk a vírusról. Egyelőre úgy tűnik, hogy azért nem kell bezárni egy iskolát, mert találnak egy pozitív esetet a gyerekek között. Szerinte jó döntés volt kinyitni az iskolákat, mert azt tudjuk, hogy a gyerekek elkaphatják a vírust, de azt nem, hogy mennyire fertőzőképesek. Azt már tudni, hogy felnőttek általában 1-2-3 embernek adják tovább, de vannak úgynevezett szuperterjesztők, akik 50-100 vagy még több embernek, ha nem használnak maszkot és zárt térben vannak.

Hangsúlyozta: ez komoly vírus, képes maradandó károsodásokat okozni és megölni embereket. Az eddigi adatok alapján látszik, hogy jóval veszélyesebb, mint az influenza, sokszorosa a halálozási arány, ráadásul az influenza ellen van védőoltás. Elmondta, javasolja, hogy minél többen beadják az influenzaoltást, hiszen így könnyebben eldönthetik az orvosok, hogy kinek milyen légúti megbetegedése van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Esti gyors
2020. szeptember 08., kedd 18:15
Műsorvezető: Selmeci János