„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagyobb szigorra számíthat, aki nem tartja be az orvosa által előírt korlátozásokat

10/09/2020 12:32

| Szerző: Klubrádió

Milyen kötelezettségei és jogai vannak az embereknek járvány idején? - Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféra projektjének vezetője válaszolt néhány fontos kérdésre a témában. Mint elöljáróban megjegyezte, nincs feltétlenül egyszerű dolga, mert nagyon széttartó a hivatalos gyakorlat is.

2020. szeptember 10. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Asbóth Márton 2020.09.10.
05:57
00:00

Kérdés-felelek a járványügyi intézkedések, szabályok betartásáról. A Klubrádió felvetéseire a TASZ jogásza, Asbóth Márton válaszolt.

Ha valaki köhög, egyéb, a koronavírus-fertőzés gyanúját keltő tünetekei vannak, köteles-e azt jelenteni a háziorvosának?

Ha valaki attól tart, hogy elkapta a koronavírust, akkor őt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) továbbra is arra kéri, ne menjen el háziorvosához, mert azzal másokat is megfertőzhet, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot. Háziorvosa ekkor egy meghatározott protokoll alapján olyan kérdéseket fog neki feltenni, amelyre adott válaszok alapján valószínúsíteni tudja, hogy megfertőződött-e a páciense, vagy sem. A doktorok számára már a koronavírusos járványhelyzet kezdete óta létezik egy rendszeresen frissített NNK-s tájékoztató, ami arról szól, hogyan állapíthatja meg a háziorvos a koronavírus-fertőzés gyanúját, ha valamely páciense a betegség tüneteit véli felfedezni magán, és ezzel megkeresi őt

Ha valaki igazoltan koronavírus személlyel találkozik, köteles-e ezt jelezni a háziorvosának, az NNK-nak vagy a munkahelyének, akkor is, ha a kontaktkutatás nem találta meg?

Ennek elvileg visszafelé kellene működnie, vagyis az előírt kontakkutatásnak kellene felderítenie, hogy ki került kapcsolatba koronavírus-fertőzött emberrel, majd a hatóságnak ezt jeleznie kellene az érintetteknek. Olyan előírás nincs, ami kötelezővé tenné az állampolgároknak, hogy bejelentsék, ha tudomásuk szerint fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, de nem is zárja ki semmilyen rendelet, hogy ezt ne tegyék meg. A bejelentéssel nyilván segíthetik a járványügyi munkát.

karantén
 
Fotó: Pixabay
 

Ha valakiről megállapítják, hogy kontaktszemély, és ezért hatósági karantént szabtak ki rá, köteles-e az állam tesztet végeztetni nála, hogy kiderüljön elkapta-e a vírust a fertőzött személlyel való találkozásakor? Sajtóhírek szerint ugyanis ilyenkor csak az kap tesztet, akinek tünete van.

A tesztek kérdése az, ami talán a legtöbbeket foglalkoztatja, miközben az NNK nyilvános szakmai protokolljában erre vonatkozó előírások is vannak, amelyeknek mindenkihez el kellene jutniuk. Épp ezért egészen érthetetlen, hogy a hivatalos szervek ezeket nem promotálják, és nem kommunikálnak róla hatékonyabban. Mindenesetre a protokoll érdekes kettősséget mutat, ugyanis már a konktaktoknál, illetve a gyanús eseteknél is javasolja a teszt elvégzését. Ugyanakkor kötelezővé csak rendkívül szűk esetekben teszi. Még azoknál sem kötelező elvégezni a tesztet, akiknek kifejezetten koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak.

Az szintén kérdéses lehet az állampolgároknak, hogy mikor ingyenes a teszt?

A válasz egyértelmű: csak akkor, ha a vizsgálatot elrendelik számukra. Más esetben, tehát, ha saját akaratukból bizonyosodnának meg az állapotukról, fizetniük kell.

Jogszerű-e teszt nélkül karanténba zárni valakit?

A fertőzésgyanús, illetve a kontaktszemélyek túlnyomó többsége nem hatósági karanténba kerül, utóbbiról ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha azt a kormányhivatal alá tartozó népegészségügyi hatóság rendelte el pecsétes papírral. Ezzel szemben nagyon sokan, és egyre többen vannak, akik nem hivatalos hatósági karanténba kerülnek, hanem az orvosuk utasítására kell elkülönülniük. Ezt úgynevezett járványügyi megfigyelésnek hívják, de az érintetteknek ebben az esetben is be kell tartaniuk a karanténintézkedéseket, például nem hagyhatják el az otthonukat. Igaz, az eddigi tapasztalatok szerint őket nem ellenőrizik úgy a rendőrök, mint a hatósági karanténba rendelt személyeket. Mégis, ha valakiről kiderül, hogy megszegi az orvos által megszabott korlátozásokat, akkor nála is elrendelik a hatósági karantént. Teszt azonban egyik esetben sem jár automatikusan, sem a hatósági karanténba, sem a járványügyi megfigyelés alá helyezett személyeknek. A jelen gyakorlat alapján úgy látszik, a hatóságok csak több feltétel megléte esetén végeztetnek ingyenes tesztet, akkor ha az illetőnek tünetei vannak és egyéb tényezők is valószínűsítik a fertőzést.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg, a TASZ oldalán pedig további információkat is találhatnak a témában, valamint a civilszervezet jogsegélyszolgálata is az érdeklődők rendelkezésére áll!

Reggeli gyors/Interjú Asbóth Mártonnal
2020. szeptember 10., csütörtök 08-35
riporter: Szénási Sándor