„Klubrádió
A lényeg

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell a tb-adósoknak

9/09/2020 21:55

| Szerző: Klubrádió/Népszava/444

Bár pont az ellenkezőjét ígérte a kormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén megjelent rendelete szerint azoknak, akik hat havi tb-tartozást halmoznak fel, fizetniük kell a sürgősségi ellátásért – írja a 444. Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapnának, de maximum 750 ezer forintot.

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi társadalombiztosítási járulék tartozást halmoznak fel – jelentette ki Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója egy szerdai  konferenciáján, derült ki a Népszava tudósításából. Kiss Zsolt hozzátette: az új társadalombiztosítási törvény júliustól hatályos, az ezt követő hat hónapot már figyeli az adóhivatal.

Az már korábban ismert volt, hogy a tartozás miatt taj-számukat elvesztők csak a számla előzetes kifizetése után kaphatnak halasztható egészségügyi ellátást. A sürgősségi ellátás viszont eddig kivétel volt, az járt mindenkinek ingyenesen. Ezen változtatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának augusztus végén megjelent rendelete, amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma. Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit az egészségbiztosítási alaptól kapnának, de maximum 750 ezer forintot. 

A sürgősségi ellátás körébe tartoznak például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív és érrendszeri-, agyi keringési zavarok, hőártalmak, áramütések, vízi balesetek, akut hasi katasztrófák. Ezek közös jellemzője, hogy ellátás nélkül néhány perc vagy akár órák alatt visszafordíthatatlan állapotba kerülhet, maradandó károsodást szenvedhet, vagy meghalhat a beteg.

Ahogy a 444 idézi, Izer Norbert, a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára a tavaly decemberben a Magyar Nemzetnek kijelentette: „az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet. Azaz ellátás nélkül senki nem maradhat”.