„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi: Életmentő műtét után is lehet fizetni

10/09/2020 19:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Képzeljük el, hogy valaki súlyos balesetet szenved, a mentők megmentik az életét, a kórházban stabilizálják az állapotát, majd közlik vele, hogy mindezért fizetnie kell – Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint ez következik abból a módosításból, amelyet az állami szerv vezetője érdekes módon egy konferencián jelentett be, és amely után a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, aki hathavi tb-tartozást halmoz fel.

2020. szeptember 10. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.09.10.)
09:40
00:00

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hathavi társadalombiztosítási járulék tartozást halmoznak fel – jelentette ki Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója szerdán, amint a Népszava tudósításából kiderült. Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit az egészségbiztosítási alaptól kapnának, de maximum 750 ezer forintot. 

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa az Esti gyorsban azt mondta: volt szerdán egy konferencia, amelyen a NEAK ("leánykori nevén OEP) főigazgatója elmondta ezt az ominózus mondatot, ha emögött megjelenik majd a jogszabály, akkor a szakmai szervezetek, például az orvosi kamara bővebb kifejtésre módosításra kérheti a kormányt.

Kifejtette: ha valaki Magyarország területén balesetet szenved, vagy szívinfarktust, stroke-ot kap, függetlenül az állampolgárságától és biztosításától, valaki kihívja a mentőt. A rohamkocsi kiérkezik a helyszínre és elkezdik menteni az életét. Adott esetben defibrillálják, több tízezer forint értékű gyógyszert adnak be neki úgy, hogy talán nem is tudnak vele kommunikálni. Beviszik az intenzív osztályra, további ellátást kap, ahol esetleg még mindig eszméletlen, és előfordulhat, hogy csak amikor fölébred, akkor szembesül azzal, hogy neki fizetnie kell. Például, ha a munkáltatója „elfelejtette” befizetni utána a tb-járulékot.

További példaként említette, hogy ha a háziorvoshoz bemegy valaki például vakbélgyulladás-gyanúval, mert nagyon fáj a hasa, akkor az orvosnak kellene neki megmondania neki, hogy sajnos nem érvényes a TAJ-száma, ezzel méltatlan helyzetbe kerülnének az egészségügyi dolgozók.

Azt pedig nagyon furcsának tartja Komáromi Zoltán, hogy ezt a biztosító vezetője így, egy szakmai konferencián „merte elmondani”, miközben az ellátórendszer erre nincs felkészülve.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. szeptember 10., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály