„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Az Orbán-rendszert csak katasztrófa söpörheti el, de az bele van kódolva”

9/09/2020 11:50

| Szerző: Klubrádió/szg

A szomszédos népek szemében a nyílt magyar szupremácia kifejeződését jelentheti az Alapjogokért Központ kampánya, amelynek újsághirdetése és videója a többi között rohamra induló első világháborús magyar katonákkal, Árpád-házi királyokkal és magyar történelmi héroszokkal idézi meg a Kárpát-medence elmúlt ezeregyszáz évét – véli Ungváry Rudolf író. Szerinte pont ez, a szembefordulás az euroatlanti világgal és a környező népekkel, okozhatja az egyre militarizálódó Orbán-rendszer bukását, mert annak beágyazottságával választási győzelme esetén se tudna mit kezdeni az ellenzék.

2020. szeptember 07. Megbeszéljük / részlet, Ungváry Rudolf (20.09.07.)
18:00
00:00

Az Alapjogokért Központ nevű kormányközeli szervezet rohamra induló első világháborús katonákat ábrázoló hirdetése szeptember 4-én jelent meg először a Nemzeti Sportban az „Igazság, erő, felemelkedés – Együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét” szlogennel, és a keszuljetek.hu webcímmel (az ebben szereplő felszólítás Orbán egy korábbi Trianon-beszédének tartalmára utal). Hasonló irányba mutató mondat olvasható egyébként az Alapjogokért „hitvallásában” is, amelyben többi között az szerepel: "küldetésünk, hogy méltóképpen őrizzük a Kárpát-medencét". 

 Ilyen volt az Alapjogokért Központ plakátja a Nemzeti Sportban (kép: Facebook)
 
 

A magyar szupremácia felélesztéséről van szó, neki akar menni a miniszterelnök a környező országoknak ezzel a militarista plakáttal? Mennyire átgondolt ez? – kérdezte műsorvezetőnk, Szénási Sándor Ungváry Rudolf írótól. Szerinte átgondolt mondatokról van szó, de „nem úgy, ahogy mi gondolkodunk”. Első látásra ez szájtépés, mintha csak belpolitikai célokat szolgálna, valójában az euroatlanti világgal szembeni „orbáni rohamok" része, amivel szintet lépett a rezsim, hiszen a kampányban majdnem teljes nyíltsággal megjelenik, ami eddig nem volt, a fasiszta rendszerek egyik jellemzője, a militarizmus, a katonai erő alkalmazásának „apoteózisa”. Úgy vélte, politikai vakság vagy színtiszta gyávaság figyelmen kívül hagyni, hogy a közreadott szöveg, az 1944-es, nyilas idők hangulatát idézi.

Szemfényvesztésnek nevezte a Kárpát-medencei népekkel együttműködésről szóló üzenetet, hiszen az említett weboldalon (és imázsfilmben) megjelenő egész körítés az Árpád-házi királyokkal, történelmi héroszokkal (a vérszerződéstől 1956-ig szerepelnek benne jelenetek – a szerk.) a szomszédos népek szemében a nyílt magyar szupremácia kifejeződését jelentheti.

Az egykori fasizmusnak és nyilasságnak egy egészen ravasz, a demokrácia álarcában megjelenő mutációjáról van szó, amely burkoltan totális, alamuszi módon, apró lépésenként építkezik – véli Ungváry Rudolf. Szerinte a miniszterelnök a putyini orosz birodalomban keres olyan szövetségest, amely felboríthatja a status quót. Az orosz birodalom pedig szét akarja robbantani Ukrajnát, ekkor a stabilitás felborulna – a hosszú távú célok valahol itt rejtőzhetnek, „életveszélyesen játszik a tűzzel”. Szerinte Orbán Viktor ebben az esetben félkatonai, katonai jellegű kormányzást vezetne be, ennek főpróbája, ujjgyakorlata volt a járvány katonás kezelése, az operatív törzs, a kórházak katonai irányítása.

Orbán Viktor miniszterelnökre utalva azt mondta: ennek az embernek a megalomániája kezdettől fogva megvolt, de csak fokozatosan bontakozott ki. Az, hogy együtt akarja kezelni a visegrádi négyeket a Kárpát-medencei sugallt magyar szupremáciával, azt mutatja, hogy nincs igazi realitásérzéke. „Őrült politikai, taktikai és stratégiai, állati ösztönei vannak”, de ezek csak a vesztét okozhatják hosszú távon – vélekedett.

Szerinte ezt az orbáni „vezéri hatalmat” a választások nem változtathatják meg, az ellenzék, ha kormányra is kerül, nem tud mit kezdeni az orbáni klientúra gazdasági hatalmával, '56-os jellegű forradalomra nincs kilátás a magyar társadalom állapotát elnézve, csak egy katasztrófa söpörhetné el a rendszert, de ezt magában hordozza a miniszterelnök távlatos gondolkodása, ahogy szembeszáll az euroatlanti világgal és lebegteti a konfrontációt a szomszédos országokkal.

Ungváry szerint nincs ellensúlya a kormányban Orbán Viktornak, senki sem fékezi. Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy vannak a miniszterelnök körül olyan fiatalabb, korszerűbb figurák, mint Gulyás Gergely, aki ráadásul magas poszton van. Erre az író történelmi párhuzamot hozva azt mondta: Albert Speer, a náci Németország főépítésze teljesen modern technokrata volt, és semmiben nem tartotta vissza Hitlert, csak az utolsó hónapokban, amikor szabotálta a felperzselt föld taktikáját. Az orbáni klientúrában nem lesz senki, aki megmoccanna, amíg el nem zárják az európai uniós pénzcsapokat – vélekedett.

Egyre erősödő militarizmus jellemzi a NER-t, és nem csak a szóhasználatban. Nemrég egy vidéki hetilap címlapján jelent meg kisfiú gépfegyverrel, aztán jött a lőterek fejlesztése, a nagyarányú fegyvervásárlások. Ungváry Rudolfot az döbbenti meg, hogy a magyar társadalom többsége ebből nem vesz észre semmit. Hihetetlen, de még mindig arról beszélnek, hogy itt csak sérülnek a demokrácia szabályai, meg ez azért nem teljesen diktatúra. Egyenes vonalú a rendszer mozgása a militáns, katonás szervezettség felé.

A szuronyos-katonás plakátról kedden megkérdeztük Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ igazgatóját is, azt a cikkünket IDE kattintva olvashatják el.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük
2020. szeptember 07., hétfő 17.10
Műsorvezető: Szénási Sándor