„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pozitív, szerethető üzenet – mondja a szuronyos-katonás plakát készítője

8/09/2020 17:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Műhisztériának nevezte az Alapjogokért Központ rohamra induló, első világháborús katonákat ábrázoló, Igazság, erő, felemelkedés feliratú plakátja miatti felháborodást az intézet igazgatója. Szánthó Miklós szerint ez nem militáns kampány, egy videó része, amelynek pozitív és szerethető üzenete van. A célja, hogy a múlt viszontagságain felülemelkedve fogjanak össze a közép-európai népek.

2020. szeptember 08. Megbeszéljük / részlet, Szánthó Miklós (20.09.08.)
24:44
00:00

Az Alapjogokért Központ rohamozó, szuronyt szegező első világháborús katonákat ábrázoló hirdetése szeptember 4-én jelent meg először a Nemzeti Sportban „igazság, erő, felemelkedés”, szavakkal, és a keszuljetek.hu webcímmel, ahol olyanokat olvashatunk, mint hogy „együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét”.

 
Az Alapjogokért Központ említett plakátja (fotó: Facebook)
 

Félreértés, nem militáns kampány

Kicsit örül a „műhisztériának” – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója a plakát miatti felháborodásra. Szerinte félreértésen alapul, hogy ez háborús uszítás lenne. Elsőként közölte, ez nem történelmi, dokumentarista projekt, hanem szemléletformáló kampány. Az a cél, hogy a témában megjelent, az említett honlapon elérhető videójukra irányítsák a nagyközönség figyelmét – és Szánthó Miklós szerint ez sikerül is, hiszen már lassan egymillió megtekintés felé tart a kisfilm.

Hangsúlyozta, szerinte nem igaz, hogy militáns kampány lenne, a videónak „pozitív és szerethető üzenete van”: a múlt viszontagságain felülemelkedve össze kell fogniuk a Kárpát-medence népeinek, hogy újra naggyá tegyék magukat. Hozzátette, egy hirdetésben nem lehet elmesélni az egészet, ami a három és fél perces kisfilmben van.

 
Ilyen volt a Készüljetek-plakát a Nemzeti Sportban (kép: Facebook)
 

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a készüljünk.hu, mire kell készülni, és kell-e ehhez fegyver, megismételte: több hasonló plakát, hirdetés is van, mint amilyen a sportújságban megjelent, ezek a film jeleneteiből táplálkoznak, történelmi eseményeket mutatnak be a vérszerződéstől '56-ig, ennek része az I. világháború is. Azt mondta: voltak daliás idők és sorscsapások, de ezeken felül kell emelkedni. Szerinte azért köveztek be a sorscsapások, mert keleti és nyugati nagyhatalmak ütközőzónának használták, egymás ellen hergelték az itteni népeket. Erre a legjobb példa az I. világháborút lezáró békediktátumok rendszere – vélekedett.

Azt mondta, az a cél, hogy a közép-európai népek együtt képezzenek olyan hálózatot, amely már európai szinten is erős lehet. Arra a kérdésre, hogy nem fogadják-e ellenségesen a környező népek például az I. világháborús magyar katonákról szóló hirdetést, úgy válaszolt: lesz angol felirat, érteni fogják a szomszéd országok. Hozzátette: majd megcsillagozzák és felsorolják az összes érintett országot.

Reveláló hatású Orbán-beszéd

Szánthó Miklós közölte: az Alapjogokért Központ jogi elemző intézet, de semmi sem tiltja, hogy szemléletformáló kampányt indítson. A propaganda jelzőt nem veszi magára, mert szerinte a balliberális oldalon kialakult felosztás, hogy azon az oldalon vannak a kultúra, a művészet, a sajtó képviselői, a szakértők, és mindenki más propagandista. Megismételte: nem lát abban kivetnivalót, hogy egy nemzeti, konzervatív elkötelezettségű intézet elkezdjen szemléletformálással foglalkozni.

A videó és a kampány költségeiről szóló kérdésre nem válaszolt, mert, mint mondta, mert nem tud, szeptember végéig tart a kampány és folyamatosan alakulnak a költségek. „Egy ilyen kampány nem két fillérbe kerül” – fogalmazott –, de nonprofit társaságuk mindennel a jogszabályok szerint elszámolnak, ha véget ér. 

Szánthó Miklós azt is mondta: Orbán Viktornak volt júniusban Sátoraljaújhelyen egy beszéde, amely nagyon megérintette őket, „reveláló hatású volt”, és bár pár napig ott volt a nyilvánosságban, utána válasz nélkül maradtak az ott megfogalmazottak. Erre jött az inspiráció, hogy ezeket a gondolatokat szeretnék minél szélesebb közönséghez eljuttatni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Alapjogokért Központ/Facebook

Megbeszéljük...
2020. szeptember 08., kedd 16:35
Műsorvezető: Bolgár György