„Klubrádió
Reggeli gyors

PDSZ: Összeomolhat a közoktatás

21/09/2020 15:27

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az óvodák, iskolák működtetésével nyilván az a célja a kormánynak, hogy a szülők tudjanak dolgozni, ne álljon le a gazdaság. Ám az oktatás már nem bírja a terhelést.

2020. szeptember 21. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Nagy Erzsébet 2020.09.21.
05:12
00:00

Az Orbán-kormány a saját céljait fenyegeti azzal, amit az oktatással tesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezért nyílt levében foglalta össze, hogy mi lenne a valódi megoldás. Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja foglalta össze a lényeget a Reggeli Gyorsban.

A közoktatás nagyon rövid időn belül leállhat, a tanárok egész egyszerűen szólva kidőlnek, de még ez előtt -a törvény szerint- kötelesek lesznek megtagadni a munkát, mert nincsenek meg a munkavégzés, az oktatás feltételei.

A legnagyobb baj az óvodásoknál, a kisiskolásoknál van, rájuk ugyanis vigyázni kell. Az intézmények bezárása a szülőket, illetve az ő egzisztenciájukat veszélyezteti, szabadságuk már nincs, elveszíthetik a munkájukat. Logikus lépés lenne tehát a felsősök, illetve gimnazisták átterelése a digitális oktatásba, mert így jobban elférnének a kicsik az iskolaépületekben.

Koronavírus - Mától indul a digitális oktatási munkarendre
 
 Fotó: MTI/Vajda János
 

A PDSZ szerint egyébként a digitális tanrendet az iskolának kellene elrendelnie, nem az Operatív Törzsnek. Nevetséges, hogy a törzs olyasmiben dönt, amihez nem ért, az iskolának pedig azt kell előírnia, amihez járványügyi szakemberek kellenének. A járványügyi protokoll kidolgozása nem lehet egy tantestület feladata. A szabályozás nem csak zavaros, hanem törvényellenes is – véli a PDSZ. Számos kérdésre nincs válasz. Például: ha egy tanár tüneteket észlel magán, miért nem tesztelik, ha kontaktált covidos személlyel és elővigyázatosságból otthon marad, akkor milyen juttatást kaphat, miért van az, hogy a gyerekeket nem kötelezik digitális oktatásra, de a tanárukat karanténba küldik? Alkotmányellenesnek tartja a szakszervezet azt, hogy nem nyilvánosak a fertőzöttségi adatok, nem lehet tudni, hogy valamelyik iskolában elrendeltek-e részleges, vagy teljes karantént. Akkor mi alapján döntsön a szülő, hogy otthon tartsa-e a gyerekét? A tesztelés, ha egyáltalán működik, teljesen kaotikus, sérti a pedagógusok egészséges munkakörnyezethez való jogát. A fertőtlenítés nem történik meg úgy, ahogy kellene, nincs hozzá elég ember, megfelelő technológia, sokszor az egyébként megszokott napi takarítás is akadozik.

A nyílt levél egy utolsó segélykiáltás – mondta Nagy Erzsébet. Ha a kormány nem hallgat rájuk, akkor nagyon hamar összeomlik az oktatási rendszer, és ezzel az egész gazdaság kerül veszélybe.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.09.21. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor