„Klubrádió
Esti gyors

Nem haditerv kellene, hanem teszt

17/09/2020 00:11

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egy friss nemzeti pandémiás tervre lenne szükség, amit nyilvánosságra is hoznak, és be is tartanak – mondja a volt tiszti főorvos.

2020. szeptember 16. Esti gyors - részlet 20.09.16. Falus Feren-Kiss István
09:17
00:00

Decemberben, januárban tetőzhet a koronavírus-járvány a miniszterelnök szerint, aki azt is bejelentette: "Van egy haditervünk, hogy hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét." Falus Ferenc volt tiszti főorvos véleménye szerint ez azt jelenti, hogy a kormánynak egyáltalán nincs semmiféle terve. Csak kapkodás van. Arra volna szükség, hogy frissítsék a nemzeti pandémiás tervet, aktualizálják a jelenlegi helyzetre és hozzák nyilvánosságra. Az Orbán-kormány fut a vírus után, amely sajnos gyorsabb.

Nem az influenza egy fajtájával állunk szemben, hanem egy rendszerbetegséggel, amelyről még keveset tudunk. Teszteket kellene végezni azoknál, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy maguk kérik, méghozzá ingyenesen, az úgynevezett hatósági árnak semmi értelme. Az utazási korlátozások sem segítenek, a járványt itthon kellene megfogni. Nincs annak sem jelentősége, hogy a szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozzák, egyszerűen be kellene tartani a szociális távolságot, és semmiféle nagyobb létszámú rendezvényt nem volna szabad megtartani. A Bayern München-Sevilla európai Szuperkupa-mérkőzés megrendezését Budapesten emberkísérletnek tartja Falus Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem professzora, Kiss István úgy véli, hogy már novemberben elérheti csúcspontját a járvány. A megbetegedések száma –bár naponta ingadozik- növekvő tendenciát mutat. Drasztikus intézkedésekre lenne szükség, de még ennél is fontosabb az egyéni figyelem és óvatosság. A professzor a floridai példára hivatkozott. Miután az elmúlt hónapokban a magyarok közül is sokan utazgattak, nyaraltak, főleg a fiatalok nagyon aktívak voltak, a betegség terjedni fog. Eléri az idősebb korosztályt is, ezért számítani kell arra, hogy egyre több halálos áldozata lesz a koronavírus-járványnak.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.09.16. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor