„Klubrádió

A járvány 25 hete 25 évvel vetette vissza a fejlődést

15/09/2020 18:06

| Szerző: 444.hu/Klubrádió

Bill és Melinda Gates alapítványának legfrissebb jelentése szerint a koronavírus-járvány egy sor, egymás hatását erősítő katasztrófát idézett elő a világban, ami évtizedekkel veti vissza a szegénység leküzdéséért és az egyenlőség megteremtéséért tett erőfeszítéseket.

A 444 cikkéből kiderül, hogy az alapítvány idei jelentése szerint a járvány következményeinek leküzdéséhez a világ kormányai közti, eddig példátlan együttműködésre lenne szükség. „A járványt és a vele járó katasztrófákat csak akkor lehetne megállítani, ha a világ kormányai összefognának és globális választ adnának a járvány okozta egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságra” – idézi a dokumentumot a portál.

Az elmúlt évek pozitív jelentései mind arról szóltak, hogy ha nem is őrült sebességgel, de érzékelhetően csökkent a szegénység, egyre kevesebben halnak bele amúgy viszonylag könnyen elkerülhető betegségekbe, a nők és kisebbségek pedig egyre kevésbé kiszolgáltatottak a többségnek világszerte. Az idei drámai hangvételű jelentés szerint azonban a koronavírus 25 hét alatt 25 év fejlődését tette semmissé ezen a téren.

Arról is írnak, ahhoz, hogy a veszteségeket minimalizálni lehessen, a hatásosnak bizonyuló oltóanyagokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. Márpedig az előrejelzések szerint ha az 50 leggazdagabb ország fölvásárolja az első 2 milliárd vakcinát, akkor kétszer annyi ember halhat bele a koronavírusba, mint ha azokat a globális népességgel arányosan osztanák el a világon. Jelenleg azonban nem beszélhetünk nemzetközi megállapodásról, sőt, egyre inkább erősödik az „oltásnacionalizmus”.

Az összefogásra indokaként hangsúlyozzák még, hogy a világgazdaság havonta mintegy 500 milliárd dollárt veszít a járvány miatt, márpedig minél előbb sikerül világszerte megállítani a járványt, annál hamarabb lehet ezt a folyamatot megfordítani.

A világ jelenleg második leggazdagabb emberének és feleségének alapítványa évente előáll úgynevezett Goalkeeper-jelentésével, amelyben azt vizsgálja, hogy hogy áll a világ az ENSZ 17 globális fejlesztési céljának teljesítésében. Az alapítvány eddig 350 millió dollárt költött a koronavírus-járvány kezelésére.