„Klubrádió
Reggeli gyors

Covid19 – Gép volna, ember nincs

18/09/2020 11:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány különösen élesen mutatja az egészségügyben egyébként is meglévő munkaerőhiányt. Az alulfizetett, túlterhelt dolgozók igyekeznek elmenekülni.

2020. szeptember 18. Reggeli gyors - részlet 20.09.18. Soós Adrianna
09:41
00:00

Orbán Viktor látványos vizitet tartott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, ahol a legsúlyosabb koronavírusos betegeket ápolják. Ott arról tájékoztatták, hogy lelegeztető gép van elég, abból nem is volt hiány, csak szakember nincs, aki értene a gépek kezeléséhez. Erre a miniszterelnök előhúzta a „haditervet”, mely szerint ha megtelik egy kórház, akkor máshová viszik majd a fertőzötteket, a dolgozókat pedig egyszerűen átvezénylik oda, ahol emberhiány van.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, hogy átcsoportosítás már tavasszal is volt, erre a törvény lehetőséget ad. Első körben önként jelentkezőket küldhetnek át más munkahelyre, illetve két hónapos időtartamra bárkit, bárhová. Miután a járvány eltérő mértékben jelent meg a különböző régiókban, az is elképzelhető, hogy valakit az ország egyik végéből a másikba helyeznek át.

A probléma az, hogy eleve munkaerőhiány van az egészségügyben. Több ezren hagyták el a kórházakat, hiszen akár heti 60 órát is kell dolgozni méltatlan fizetésért. Vannak, akik a családjukat féltik a járványtól, vannak, akiknek valamilyen betegségük van már, vagy idősek, ezért távoznak, illetve nem mennek vissza dolgozni. Az átvezényléssel az egyik helyen megoldódhat ugyan a probléma, de a másikon még nagyobb lesz a hiány, és most rosszabb a helyzet, mint tavasszal, nem lehet már úgy elhalasztani beavatkozásokat, műtéteket, mert iszonyú hosszúak lettek a várólisták.

Soós Adrianna szerint nincs más megoldás, mint megfizetni az embereket, úgy talán több pályaelhagyó térne vissza, vagy a külföldön dolgozók közül is többen hazatérnének. Akár egy egyszeri többletjuttatásnak is lehetne hatása, előre kellene hozni a beígért béremelést, hisz most van itt a járvány, most kell több ember. Már be kellett volna indítani az átképzéseket, mert a legsúlyosabb helyzet az intenzív ellátásban alakult ki, ott hiányoznak a legtöbben és azt nem lehet órák alatt elsajátítani. Még tetézi a bajt, hogy orvosok, ápolók is megbetegszenek, van, ahol már le kellett állítani osztályokat, annyian kerültek karanténba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.09.18. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert