„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: Továbbra sincs tesztelés, sokan már rettegnek az iskolákban

1/10/2020 20:14

| Szerző: Klubrádió/szg

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felmérést készít a járványhelyzet sújtotta iskolákban uralkodó hangulatról, és sorra kapják a visszajelzéseket arról, hogy sokan már nemcsak félnek, hanem rettegnek, úgy érzik, naponta húznak lapot 19-re, hogy megfertőződnek-e vagy sem – mondta Nagy Erzsébet, a szervezet országos választmányának tagja.

2020. október 01. Esti gyors / részlet, Nagy Erzsébet (20.10.01.)
05:42
00:00

Felkészültek a köznevelési intézmények a belépéskor szükséges lázmérésre – ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagját kérdeztük a helyzetről, aki elmondta: a PDSZ felmérést készít a pedagógusok és az oktatósában dolgozók között, és sorban kapják a visszajelzéseket arról, hogy sokan már nemcsak félnek, hanem konkrétan rettegnek, úgy érzik, naponta húznak lapot 19-re, hogy megfertőződnek-e koronavírussal vagy sem.

Továbbra sincs tesztelés, nem lehet tudni, milyen az átfertőzöttség az intézményekben. Aki karanténba kerül, annál nagyon bizonytalan, hogy táppénzen lesz, szabadságon, vagy „megkérik”, hogy vegyen ki fizetés nélküli szabadságot. Erre nincsenek direktívák – tette hozzá.

Általában nem volt probléma a hőmérők számával, de a minőségével, működésével annál inkább. „Nagyon úgy néz ki, hogy a magyar lakosság kezd kihűlni”, mert általában 33-35 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mérnek. Hozzátette, hogy az iskolákban 37,8 Celsius-fokos testhőmérsékletnél vagy afölött kell hazaküldeni a gyerekeket, a Parlamentben viszont ugyanez a határ 37,2 fok. Ez vicces is lenne, ha nem lenne tényleg rémisztő, ami folyik az intézményekben, és az egész lázmérés látszatintézkedés Nagy Erzsébet szerint.

Mivel nem lehet tudni, hogy ki fertőző (hiszen nincs tesztelés), ha valakit hazaküldenek, akár azért, mert hozzátartozója van karanténban, vagy ő érzi úgy, hogy megfertőződhetett, akkor a Munka törvénykönyvének egy pontja szerint kötelező megtagadnia a munkavégzést, ha súlyosan veszélyeztetheti a környezetét. Ezzel együtt a pedagógusnak jeleznie kell, hogy rendelkezésre áll, ha otthon marad, akkor például bekapcsolódhat a digitális oktatásba – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. október 01., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János