„Klubrádió
Esti gyors

Látszatintézkedés az iskolai hőmérőzés

14/09/2020 20:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elkésett, előkészítetlen, kivitelezhetetlen az, amit Orbán Viktor bejelentett, nevezetesen, hogy október elsejétől kötelező az iskolások testhőmérsékletének mérése.

2020. szeptember 14. Esti gyors - részlet 20.09.14. Nagy Erzsébet
07:49
00:00

Próbáljuk elképzelni a reggeli iskolakezdést egy olyan intézményben, amelyben 800 gyerek tanul. Tegyük fel, hogy négyen mérik a lázukat nagyon gyors eszközzel, tartson ez csupán 15-20 másodpercig. Tehát négy sorba állnak be a tanulók, mondjuk tartják is a másfél méteres távolságot. A műveletsor egy óráig tart. Ha a szülő hozta a nebulót, meg kellene várnia az eredményt, hogy adott esetben haza is tudja vinni. Nem túl életszerű. Ráadásul a dolog pikantériája, hogy az oktatási államtitkár az előző napokban épp a hőmérőzés fölöslegességéről beszélt, mert hogy feltalálták már a lázcsillapítót.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja sorolta a többi problémát is. Ki végzi a hőmérőzést, aki igen, az kap-e érte valamiféle juttatást? A tanév nem október elsején kezdődik, tehát miért nem az első naptól érvényes ez az intézkedés? Mi lesz azzal a gyerekkel, akit lázasnak találnak, de már nincs, aki hazavigye? Elkülönítik a többiektől, de aztán? Az iskolákban a szokásosnál többször kell takarítani, és még ott a fertőtlenítés is, ezekre a feladatokra nincs külön munkaerő. A beteg, vagy fertőzésgyanú miatt kieső kollégákat helyettesítő tanárok javadalmazására sincs még elképzelés sem, pedig a törvény egyértelműen rendelkezik. Csak be kellene tartani. Erről valahogy elfeledkeztek az oktatás irányítói. Tehát amit Orbán Viktor bejelentett, az csupán a közvélemény megnyugtatására alkalmas, egyébként pedig elkésett, előkészítetlen lépés.

A PDSZ választmányi tagja arról is beszélt az interjúban, hogy amennyiben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, oktatói elindítják a sztrájkjukat, akkor a szakszervezet is szolidaritási akcióba kezd. Ezen kívül kész a segítségre a jogsegély-szolgálatuk is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Illyés Tibor.

Esti gyors
2020.09.14. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály